View Single Post
Stary 17-11-2010, 14:44   #5
daros
ford::beginner

Model: Galaxy GHIA
Silnik: 1,9 tdi AUY
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: kontrolka od ładowania

Cytat:
Napisał janek28 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.W mojej galaktyce po odpaleniu kontrolka od ładowania nie zgasła,dodam ,że auto było gorace po trasie.Po kilku godzinach postoju odpaliłem auto i lampka zgasła.Dziś miałem podobną sytuacje.Rano wszystko ok. a po przejechaniu ok 15 km.zgasiłem i odpaliłem -brak ładowania.Po kilku próbach kontrolka gaśnie.Sprawdzałem szczotki i wyglądaja przyzwoicie.Cóż to może broić??
Zacznij od sprawdzenia napięcia ładowania voltomierzem. U mnie zdarzyły się podobne objawy a że byłem w trasie to zajechałem szybko do "auto-elektryka". Gość popatrzył tylko na świecącą kontrolkę ładowania, zrobił mądrą minę i ni z gruszki ni z pietruszki stwierdził ,, szczotki alternatora do wymiany i regulator pewnie też bo to przychodzi razem" (czas zdiagnozowania 3 sekundy !!!). A ja mu na to ,,A może coś najpierw zmierzymy ?". Nierad przyniósł miernik (silnik na chodzie), wpinamy się w akumulator - ładowania brak, wpinamy jeden krokodyl na wyjście z alternatora drugi na (-) aku - ładowanie 14,8 V, idziemy po kablu z alternatora aż do skrzynki bezpieczników głównych (tej pod maską obok aku) - napięcie 14,8 V, mierzymy na wyjściu ze skrzynki - i już wszystko jasne (ledwie 11 V) No i teraz najlepsze : gość mówi do mnie ,, no to trzeba auto zostawić na jeden dzień", a ja mu na to: ,, Panie nakrętkę przykręcić lub wymienić bezpiecznik (blaszkowy) to ja mogę sobie sam i od ręki zrobić. Miło mi było i żegnam !" U mnie okazało się jak odkręciłem nakrętki tego bezpiecznika że ktoś z poprzedników (albo taki warsztat) polutował oczko i nie było właściwego styku (czego nie było widać z góry). Kupiłem nowy w Agromie za 1,20 zł, był troszkę dłuższy i zamiast oczka jest na wsuwkę, ale wszedł bez problemu.I tak śmigam 2 lata i git. Pozdro.[/U]

Ostatnio edytowane przez daros ; 17-11-2010 o 14:51
daros jest offline   Odpowiedź z Cytatem