Temat: [Mondeo 2007-2014] panel Audio/DVD/GPS/TV - wszystko o...
View Single Post
Stary 18-11-2010, 13:39   #930
grafmarr
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Kombi Ghia
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: panel Audio/DVD/GPS/TV - wszystko o...

Cytat:
Napisał Mondek4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A używa ktoś z was ZE-NC3810? Mam tą stację zamontowaną. Jestem zadowolony ale były pewne problemy z radiem. Uciekała ciągle fala(a jest przecież RDS). Zamontowano mi wzmacniacz sygnału ale pogorszyło to tylko sprawę. W końcu zamontowano nową stację i teraz fala jest, nie ucieka ale bardzo często jest tak, że dźwięk jest tak jakby stłumiony i po chwili wraca do normalnej głośności. Czy wiecie może o co chodzi z tym tłumieniem?
Ja używam. Nie mam żadnych problemów, ani z sygnałem, ani z poziomem głośności. Po pierwsze sprawdź jaką masz wersję firmware, czyli oprogramowania systemowego. Aktualizacja systemu dużo poprawiła w odbiorniku RDS. Pisałem o tym tutaj: http://forum.fordclubpolska.org/show...ighlight=Zenec
Po drugie w Zenku są odrębne ustawienia poziomu głośności dla "normalnych" audycji oraz dla wiadomości (news) i komunikatów drogowych. Jest on przełączany automatycznie przez identyfikację w sygnale RDS. Ja na początku miałem tak, że głośność wiadomości była ponad 2x większa niż normalnie. Może to właśnie o ten efekt chodzi u Ciebie?
Po trzecie, o co chodzi z tymi antenami w słupku?
Radio korzysta przecież z normalnej dachowej anteny Forda, a antena GPS od Zenka może być zainstalowana praktycznie wszędzie, bo kabel jest odpowiednio długi, ale zwykle wybiera się dla niej miejsce najmniej kłopotliwe w montażu i dające najmniejsze tłumienie sygnału GPS. U mnie zamontowałem antenę GPS przyklejając ją taśmą na górnej części schowka pasażera (na zewnątrz), tak że po założeniu schowka antena znajduje się bezpośrednio pod dolną krawędzią szyby. Miejsce okazało się dobre, bo nawigacja "łapie" sygnał z co najmniej 5-6 satelitów (na poziomie zielonym, czyli bardzo dobrym) niemal natychmiast po uruchomieniu.

Ostatnio edytowane przez grafmarr ; 18-11-2010 o 13:49
grafmarr jest offline   Odpowiedź z Cytatem