Temat: [Mondeo 2007-2014] Nowy samochód ściąga na prawo
View Single Post
Stary 18-11-2010, 19:18   #19
wesmond
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: Focus Active
Silnik: 1,5 PB 150 PS
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Nowy samochód ściąga na prawo

Cytat:
Napisał MundekII Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
też już o tym wcześniej pisałem. Podobnie jak Ty zauważyłem ten problem ok 50km po wyjeździe z salonu. Jako, że kupowałem samochód na śląsku a mieszkam w wielkopolsce a odbiór samochodu miałem popołudniu, nie opłacało się jużwracać do salonu, z resztą po wyjeździe i tak wysłali by mnie na drzewo, co praktykuje się niemal w każdym salonie i ASO.

Ale do rzeczy:
Samochód serwisuję w Bemo Poznań. Problem przedstawiłem, dwu lub trzy krotnie samochód był w serwisie z ta wg mnie wadą. Szef serwisu wysłał mnie na drzewo z ironicznym uśmieszkiem, twierdząc, ze to nie jest wada. Aso zasłabniało sie jakimiś normami Forda, które jak się okazało w ogóle nie istnieją a już na pewno na papierze. Przekonałem sie o tym, prosząc serwis o pokazanie mitych norm. Samochód ewidentnie leci w prawo. Uważam to za wadę fabryczną i wg mnie wszystkie te egzemplarze, które to mają powinny być wezwane z automatu do serwisu. Umnie ustawiali zbniezność, zamieniali koła stronami i przód/tył nic nie pomogło. Łudziłem się, że wymiana opon na zimówki coś pomoże. Niestety nie pomogła. W tej chwili tematchwilowo odpuściłem bo mam inne problemy na głowie ale napewno tego tak nie zostawię. Gwarancja skończy mi się z 1,5 roku i do tego czasu napewno coś z tym zrobię, jak nie po dobroci to do sądu. Nowy samochód nie ma prawa tak zbaczac z toru jazdy, Jesli jakiś szef serwisu uważa że to norma, to prosze bardzo , niech sobie weźmie ten mój samochód i jeździ nim ale mnie posze dać nowy ub naprawić go!!!!!!
Pocioeszali mnie początkowo, że opony musza sieujeździc ipo ok 2000km lub maks 3000km bedize lepiej. Gdy ponownie wróciłem do ASO Bemo po przejechaniu ok 5500km usłyszałem że mam nówki opony i powinienem przejeździć przynajmniej 8000km podejrzewam, że jka będę miał 10000 to usłysze po 20000km bedize lepiej.
Uważam takie zachowanie za bezczelne. Jako argument usłyszałem równiez w ASO, że powinienem sobie kupic BMW skoro chcę mieć wszystko perfekcyjne.
NIe lubię tej marki więc go nie kupiłem a w saochodzie za prawie 100000zł chcę się czuć jak w nowym aucie a nie jak we przechodzonej budzie.
Podstawą do roszczeń z ASO są papiery. Więc zlecaj za kazdym razem usunięcie problemu i przy odbiorze sprawdzaj co masz wpisane w protokóle odbiorczym ( czy zgłoszne usterki zostały usuniete). Pamiętaj że przed podpisaniem protokołu masz prawo do jazdy próbnej z serwisantem. Na podstawie tejże jazdy ustalasz czy auto jest sprawne. Jeśli nie to do poprawki albo wpis do protokołu, że usterka nie została usunięta. Pamiętaj mimo w ASO podstawa to spokój. W ten sposób więcej załatwisz. Wiem że czasem ciężko zachować zimną krew ale z własnego doświadczenia wiem, że "Furiatów" wypychają za drzwi grzecznie mówią że TTTM. Więc ratuje Ciebie tylko spokój i papiery.
wesmond jest offline   Odpowiedź z Cytatem