Odp: elektrozawór pompy ( korektor)
hej !! znalazłem pewien problem który wyczytałem gdzieś na forum :
zacytuje :
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" """"
Dzisiaj przeprowadziłem rozprawę główną z podejrzanym
(korektor wyprzedzenia wtrysku) od kilku dni oskarżanym o:
1. Przyczynę silnie sutkowej pracy zimnego silnika,
2. Ciężkawy rozruch - poranny
3. Brak mocy w okresie rozgrzewania się silnika
w silniku ESSIEgo 18.TD (intercooler) 1995 osprzęt wtryskowy LUCASA
Przeprowadzone dowody
A) Rano, uruchomiony zimny silnik został pozbawiony bezpiecznika F13 - efekt spektakularny - przestał klekotać. Próba jazdy wykazała normalną moc trakcyjną
B) Po włożeniu bezpiecznika "klekot" powrócił, jazda, ruszanie - utrudnione. Silnik chce gasnąć przy ruszaniu. Konieczne jest znaczące zwiększenie obrotów.
C) Bezpiecznik F13 pozostaje na miejscu, silnik pracuje stukowo, zdejmuję kostkę z czujnika temp do EDEC (nie mylić z tym do zegarów) i bingo!
Silnik przestaje tłuc, próbuje jazdy - jest OK. Moc zimnego silnika jest zadowalająca.
Wnioski
Uszkodzony czujnik temperatury cieczy do EDC
KOREKTOR WYPRZEDZENIA WTRYSKU - UNIEWINNIONY!
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" """"
Zrobiłem tak - wypiąłem bezpiecznik F13 w skrzynce bezpieczników i silnik zimny pracuje dużo ładniej , miękko , nie klekocze !! niestety nie wiem czy pomaga przy odpalaniu bo sprawdziłem już na odpalonym aucie , rano sprawdzę po nocy czy lepiej ...
moje pytanie , czy ten problem - problem z czujnikiem temperatury może mieć negatywny wpływ na pracę korektorów zapłonu ? tzn błedne dane idące do komputera fałszują wyniki i pokazują że auto ma inną temperature silnika i korektory są nei włączane ???