View Single Post
Stary 20-11-2010, 02:42   #76
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Zawór EGR

Cytat:
Napisał motorek26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tak sprawdzałem
nie do końca rozumujesz działanie tej sprawy
turbo pompuje do kolektora ssącego i daje ciśnienie X a spaliny mają wolny wylot i nie mają praktycznie żadnego ciśnienia bo układ jest otwarty
wiec jak turbo stworzy ciśnienie które jest za duże to : zmienia od razu położenie łopatek w turbinie i uchyla sie zawór EGR aby to ciśnienie obniżyć
wiec jak uchyli sie to spaliny nie wlecą do kolektora ssącego tylko ciśnienie które jest stworzone w kolektorze ssącym wyleci do układy wydechowego
mam nadzieję żę dość dobrze wytłumaczyłem i zrozumiale
Spaliny napędzają turbo, które napędza sprężarkę, która tłoczy "świeże" powietrze do dolotu. Następnie jest ono mieszane z paliwem, spalane i wydalane z silnika w postaci spalin pod ciśnieniem, które napędzają turbo i kółko się kręci. To byłoby przy zamkniętym na stałe czytaj zaślepionym EGR.
Jeżeli EGR byłby otwarty, to duża część spalin zamiast na łopatki turbo trafiłaby spowrotem do dolotu, (i tak się dzieje, ale przy małym obciążeniu silnika lub uszkodzonym/zaciętym EGR), skutkiem czego ciśnienie spalin niższe = doładowanie słabsze.
W praktyce przy obciążeniu silnika EGR powinien być zamknięty, aby zapewnić jak największe doładowanie silnika.
Przy odciążonym silniku zawór EGR może zostać otwarty skutkiem czego część spalin ponownie spala się w komorze silnika, co ma podobno zbawienny wpływ na środowisko - zmniejsza się ilość szkodliwych tlenków azotu w spalinach oraz obniża temperatura spalania w komorze silnika - co przekładać może się na jego trwałość.

Reasumując. Zaślepiając EGR dajesz turbinie bardziej popalić - zawsze 100% spalin idzie na turbo, poza tym jesteś ekoszkodnikiem emitującym większe ilości tlenków azotu. Silnik będzie teoretycznie nieco żwawszy - nie potrzebujesz w końcu zamykać zatkanego już EGRa, aby "pobudzić" turbosprężarkę do żywszej pracy.
Niestety albo i stety EGR sterowany elektronicznie kapnie się, że coś mu nie gra, w końcu ma przepływomierz i sypnie błędem, który o ile się nie mylę może spowodować zapalenie kontrolki MIL w dłuższej perspektywie i przejście w tryb awaryjny, co wiąże się z utratą mocy czyli powrotem do punktu wyjścia, a nawet poniżej.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem