Zamiana 6000CD na Sony i UNCONFIGURED MODE
Witam
Podmieniłem w swoim Focusie MK2 (2006) oryginalne radio 6000CD 6S61-18C815-AG (Single CD KW2000) na nowe radio Sony (2. generacji z czerwonym podświetleniem, ale w prostokątnej obudowie na "wyjmaki" - pasuje do Focusów do 2007 roku - 6M2T-18C939-BG CD3XX-CD6-RECT-GGDS).
Generalnie wszystko działa poprawnie (łącznie z fabrycznym Bluetooth i Voice Control). Jednak przy włączaniu radia pojawia się na krótko komunikat UNCONFIGURED MODE, a ponadto radio przy pierwszym załączeniu nie pytało o kod.
Z informacji na tym forum oraz ogólnie z internetu wiem, iż w takim przypadku należy przeprowadzić jakiegoś rodzaju konfigurację radia (w ASO za pomocą IDS), np. podać ilość głośników w aucie. I tu zaczyna się problem, ponieważ byłem dzisiaj w Polmotors Wrocław i powiedziano mi, że nie da się tego zrobić z powodu "zbyt ubogiej wersji" mojego auta i należałoby wymienić cały moduł GEM.
Czy ktoś znający się na rzeczy może potwierdzić, że taka konfiguracja może być niemożliwa do wykonania (dlaczego), czy też może znawcy w ASO są za słabi ?
Powiedziano mi na miejscu, że po raz pierwszy się spotykają z takim zagadnieniem. Zapytałem również czy powodem problemu (IDS daje komunikat: Błąd komunikacji oraz nieprawidłowy ACM) może być to, że nowe radio obsługuje protokół GGDS, a stare KW2000. Serwisant odpowiedział, że nie wie o czym mówię.
Ostatnio edytowane przez Maciek123 ; 22-11-2010 o 18:58
|