View Single Post
Stary 24-11-2010, 19:58   #145
Ar2rB
ford::advanced

Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003 FL
Domyślnie Odp: [Mk3] TDCi Koło dwumasowe - a może jednak nie ??

No i po wymianie.

Sprzęgło przestało pukać w nogę, trochę inaczej "bierze". Biegi wchodzą leciutko.
Nie trzęsie budą na postoju, nie warczy, nie piszczy. Nie ma stuknięć przy przełączaniu biegów (wcześniej jazda robiła się już dosyć męcząca, bo trzeba było mocno świrować ze sprzęgłem żeby nie było szarpnięć).

Z wizji lokalnej wyciągniętych sprzętów to... dwumasa mogła jeszcze trochę pojeździć (nie było katastrofy, nie było opiłków w rozruszniku), tarcza i docisk były jeszcze OK, a wysprzęglik już niemal zgon.

Ale - coś leciutko pukało i puka na postoju na luzie. Wciśniecie sprzęgła absolutnie nic nie zmienia. Ale być może tak ma być, muszę posłuchać innego TDCi :-). W kabinie tego nie słychać.

Druga sprawa - na biegu 2 w czasie jazdy coś zaczyna lekko brzęczeć - dotknięcie leciuteńko wajchy biegów - wycisza temat. Tak było i przed i po wymianie tez tak jest. Co to może być?

I trzecia rzecz jaka była i jaka jest nadal. Jak na postoju na luzie, wcisnę sprzęgło i podniosę obroty do około 1600-1800 zaczyna pukać i lekko trząść cała budą. Tu może być winna poduszka silnika która jest u mnie że tak powiem, marna a możne nie... Mógłby to ktoś sprawdzić u siebie? Pomału podjechać obrotami w okolice 1500 i ciut wyżej i tak spróbować utrzymać.

A cała reszta - same pozytywy, jestem bardzo zadowolony. Koszt 2200 zł (1800 zł graty, 400 robocizna). aaa i jeszcze uszczelniacze :-). No to powiedzmy 2400.
Ar2rB jest offline   Odpowiedź z Cytatem