Odp: komputer paliwowy dodanie opcji w benzynie i dieslu
Jako ze ostatnio grzebie w zegarach to napisze co wiem
Wg mnie kazde zegary posiadaja komp (bez chwilowki) oraz ESP, ABS, Tempomat, Automat(jesli wyswietlacz ma okreslone znaki), przelaczenie przebiegu miedzy eu/uk na glownym wyswietlaczu, i pewnie inne.
Aby powyzsze opcje uaktywnic trzeba zmienic ustawienia bitow pod okreslonymi adresami w pamieci EEPROM
W EEPROM-e znajduje sie konfiguracja licznika dla danego wyposazenia samochodu oraz korekcje dla wskaznikow zegarowych (seria produkcyjna zeby skorygowac dopuszczalne odchylki produkcyjne komponentow)
Glowny soft jest wspolny i rozni sie jedynie miedzy liftami
Prawdopodobnie dopiero w sofcie dla lifta uwzgledniono chwilowke oraz wieksze mozliwosci ustawien w/w bitow przez WDS/IDS dla poszczegolnych funkcji
Nie wiem ile z tych opcji mozna zrobic WDS/IDS ale programatorem dla prockow Motoroli mozna to pozmieniac swobodnie.
Niestety w zegarach przedliftowych nie znalazlem bitu za spalanie chwilowe
Caly czas walcze ale mam malo zegarow na doswiadczenia (EU 01' ,UK 01', UK 04') i tylko 1 auto :-)
Nalezy pamietac ze przy wszelkich zmianach recznych na EEPROM-e , nalezy zmienic sume kontrolna (nie wprowadza bykow ale mozna sprawdzic ze bylo grzebane w zegrach)
Reasumujac nie trzeba: wgrywac softu - nazywane przez fachowcow to po prostu wgranie EEPROMU (zawierajacy tylko ustawienia) z innego licznika. (wtedy sa jaja z poziomem paliwa, i wskazanimi zegarow lub inna dziwna praca zegarow)
Odnosnie problemow z grzana szyba - informacja o temperaturze przesylana po CAN moze byc pod innym rozkazem w zegarach przed i po stad te problemy