Temat: [Mondeo 2007-2014] 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników
View Single Post
Stary 26-11-2010, 09:46   #179
servo
ford::amateur

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2010
Cool Odp: 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników

Witam ponownie.

Dzięki za info na temat oleju i "połajankę" za dwójkę. Przyjmuje z pokorą :]. Długo się nie odzywałem bo trochę znowu jeździłem po Polsce. Na razie po 1,5 tygodnia używania autka i 2,1 kkm ja jestem zadowolony, ale egzemplarz mojego kolegi przy 1kkm na blacie wczoraj podczas trasy na Warszawę wywinoł nam numer na zwężce za Piotrkowem (gierkówka). Mianowicie jedziemy zwężką, kolega włącza spryskiwacze, i w tym samym momencie silnik przeszedł w tryb serwisowy. Tzn, zero mocy tylko na jedynce i bez wchodzenia na obroty. No wyświetlaczu napisał awaria silnika i serwis. Musieliśmy zjechać, nie było to łatwe. Wyłączyliśmy silnik z kluczyka, ale co ciekawe silnik zgasł, ale wszystko reszta nie zgasło, chodzi o klimę i inne. Wyszliśmy z samochodu, otwarliśmy klapę, oczywiście okiem laika nic nie było widać. Wchodzimy do samochodu, już wszystko zgasło. Próbujemy odpalić jeszcze raz - odpala, dosłownie przez sekundę jeszcze pisze awaria silnika, po czym napis gaśnie i po usterce ani słychu ani widu. Teraz zagwozdka, czego to było przyczyną? Przed wystąpieniem tej "awarii" płyn ze spryskiwaczy słabo się lał z dyszy, to znaczy kilka użyć przed feralnym "ostatnim" użyciem. Płyn był chyba jeszcze letni bo fabryczny, lub też się skończył. Na następnej stacji wlaliśmy około 3 litrów płynu i spryskiwacze zaczęły normalnie działać. Pytanie czy niski stan czy nawet usterka pompki spryskiwaczy, czy inne tego typu problemy może powodować coś takiego. Nie chciał bym się przekonać o tym przy następnej takiej sytuacji, ale tym razem będąc pod koniec wyprzedzania, gdy z naprzeciwka by coś jechało. Jeszcze dzisiaj jedziemy do ASO sprawdzić co to był dokładnie za błąd. Jakieś podobne doświadczenia?

Ostatnio edytowane przez servo ; 26-11-2010 o 09:48
servo jest offline   Odpowiedź z Cytatem