Odp: Ciężko chodząca skrzynia biegów.
Przeglądając wasze opinie doszedłem do wniosku, że prawie wszystko zostało zrobione i w większości przypadków przyniosło mizerny skutek lub częściowy, ale nie rozwiązuje problemu.
Czy komuś z was wspomniano w jakim warsztacie bądź serwisie o synchronizatorach w skrzyni biegów?
Problem ten miałem kilkanaście lat temu w Maluchu (pęknięte synchronizatory na 1 i 2 biegu). Po Maluchu prawie przez dekadę jeździłem japończykiem i BMW 3 , zero problemów z biegami w którymkolwiek.
Nim spadną słowa krytyki zaznaczam, że nie mam zielonego pojęcia jak wygląda od środka skrzynia biegów w Mondeo (w Maluchu naprawiałem sam), bo to całkiem inna technologia ( ok. 10-12 lat) niż Maluch, ale na logikę biegi muszą być jakoś synchronizowane, żeby płynnie przechodziły z jednego na drugi i w tej kwestii chyba się wiele nie zmieniło. Może Ford ''dał ciała'' projektując skrzynię biegów lub czegoś nie dopracował dlatego wiele osób ma z tym problem ( u mnie problem z 1 i 2 ).
Prosiłbym szczególnie o opinie mechaników lub osób które się na mechanice znają i wiedzą jak wygląda skrzynia od środka mogą być to cenne informacje.
|