Odp: Tuleja wahacza 1,6 HB
Jak narazie zawiechy nie naprawialem.
Febi to moze nie smiec, ale jest to sredniej klasy zamiennik, Poldski rynek a w szczegolnosci sklepy nasycone sa badziewiem, malo w ktorym sklepie nie dotyczacym konkretnej marki mozna kupic cos oryginalnego. Zwykle same zamienniki. Dla przykładu, wczoraj w sklepie Opel/Daewoo udało mi sie kupic 2 Wałki rozrzadu NOWE w dodatku oryginalne GM z numerem seryjnym za smieszne pieniadze. I powiesz mi ze to zamiennik? Dlatego wole poszukac, dołozyc i kupic cos porzadnego. Kolejne, czujnik walkow rozrzadu, zamiennik 130zł, po zalozeniu nie dziala, wymiana i zwrot kasy, oryginał w sklepie Opla 180zł i działa. Dlaczego popychacze INA kosztuja po 25-30zł a zamienniki mozna dostac po 15? Napewno nie za marke bo INA masz w wiekszosci aut jako pierwszy montaz.
Problem zawieszenia w Escorcie to nie amorki, luzy itd, ale tuleje pracujace w pionie i to jest powodem szybkiego zuzywania sie badz wogole nie moznością poprawnej pracy. W jaki sposob mozna wymagac od tego zawieszenia komfortu, dobrego trzymania i do tego jeszcze dlugiej i bezawaryjnej pracy? Czy ja cos napisalem takiego? Jesli tuleje beda dobre to auto w miare jezdzi, czyli nie sciaga go, nie plywa itp, a tym samym mozna bezpiecznie czuc sie za kierownicą, tym samym szybciej pojezdzic. Ale tuleje za 9zł nie podołaja takiemu zadaniu z racji tego ze uzyta mieszanka do produkcji ich jest bardziej miekka, co nie pozwoli na poprawne ustawienia zbieznosci, tym samym poprawnego prowadzenia. Wez w reke tuleje FEBI i FORDA, powinienes zauwazyc roznice juz w samym wygladzie.
O tyle plus jest taki ze jesli ktos jezdzi na serii plus kolach 13/14 stalowych o tyle ta zawiecha bedzie w miare pracowala poprawnie. Ale zaladujesz 15/16/17 o mniejszym ET i juz zaczynaja sie schody, i do tego dąze. Dodatkowo obnizysz zawieche i tuleje nowe nie beda od poczatku dobrze pracowac, a po roku beda juz do wyrzucenia. m/in sam zmienilem sprezyny na serie bo nie szlo jezdzic. A tuleje Febi 2 razy w ciagu roku zmieniałem, plus do tego Nowe wahacze FEBIEGO za ponad 200zł szt, a i tak po 2 miesiacach załozylem do nich oryginały i tak przelatałem rok, pozniej auto poszło dalej i jakosc to pracowało poprawnie.
|