View Single Post
Stary 29-11-2010, 17:34   #11
Vega85
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Rozcięcie i wykruszenie filtra DPF

Z tego co z nimi rozmawialem to sa oddzialem tego Krakowskiego.
Nawet cos do nich wysylaja aby oni programowali (nei wiem na jakiej zasadzie skoro naprawa byla by w Szczecinie i trwa jeden dzien roboczy)... Moze dane z mojego chipa czy cos przesylaja a tutaj wprowadzaja reszte- nei wiem.
Daja roczna gwarancje. Z tego co mowili to najwiecej wlasnie "naprawiaja" Fordy Focusy.
Centa 1500zl programowanie +300zl zdjecie mechaniczne filtra. Dodatkowo mozna za 700zl zrobic zwiekszenie mocy auta i poprawe parametrow (spalanie, moment obrotowy, praca turbiny itp.) Koni przybylo by gdzies ze 109 do 120. Warto taki zabieg dodatkowo robic? Ile to moze zmniejszyc spalanie (zdjecie filtra+ew ten "tuning")?

//EDIT:
Jakoob- w ASo fiata poprostu mam znajomych co podlaczyli do kompa aby odczytac blad- wyszlo wyraznie, ze cos z filtrem- prawdopodobnie "zapchany filtr".
Bylem dzis w ASO Forda i za zdiagnozowanie chca 400zl... 300 podpiecie pod kompa+100 sprawdzenie poziomu plynu. Z tego co mowi to z tym przebiegiem duze prawdopodobienstwo, ze filtr jest zapchany lub brakuje plynu. Dolanie kosztuje ok. 1000zl (zalezy ile trzeba dolac). Jednak nawte jak trzeba tylko dolac to duze prawdopodobienstwo, ze za kilkadziesiat tysiecy i tak filtr bedzie juz do wymiany (zuzycie). Dlatego chyba od razu pojade do V-Tech bo nie stac mnie aby dac im najpierw 400zl na sprawdzenie potem ewentualnie 1000 na dolanie i za rok bawic sie w wymiane (4-6 tysiecy) lub dopiero wtedy zdejmowac.

Ostatnio edytowane przez Vega85 ; 29-11-2010 o 17:39
Vega85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem