View Single Post
Stary 01-12-2010, 09:32   #52
pablicito
ford::average

Model: Ford Focus C-MAX, Ford Galaxy
Silnik: 1.8 TDCi 115 PS, 1.9 TDI 85 kW
Rocznik: 2005, 2000
Domyślnie Odp: Czy lejecie coś innego do swojego mondeo oprócz ropy??

Witam.
Myślę, że nie powinno się jeździć na biopaliwie na TDCI (tak zresztą chyba zaleca producent). Kiedy miałem TDI lałem bio albo tańszy ON ze sprawdzonej stacji, a nigdy z Orlenu (co w Płocku miało znaczenie, bo w naszym mieście jest najdroższe paliwo w Polsce - podobno dlatego, że nie da rady go ochrzcić w trakcie transportu i trzeba sprzedawać czysty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Ale kiedy przesiadłem się na TDCI - to z bólem serca (i kieszeni) przeprosiłem się z Orlenem i leję tylko Vervę (ewentualnie Diesel Gold ze Statoila - ale on jest u nas jeszcze droższy od Vervy). Co prawda zapłacę parę złotych więcej przy tankowaniu, niż za zwykły ON - ale mam większe poczucie bezpieczeństwa, że osławione wtryski jednak starczą na dłużej. Możliwe, że gdyby policzyć: kwota zapłacona za Vervę a kwota zapłacona za zwykły ON + remont wtrysków, wyszłoby podobnie, ale i tak oszczędzam czas. Dlatego póki co pozostanę jednak przy "szlachetniejszych" odmianach ON. Bądź co bądź noblese oblige...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
pablicito jest offline