View Single Post
Stary 03-12-2010, 11:50   #175
xavi
ford::advanced

Post Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)

Dodam swoje 3 grosze:
To co zrobiłem w temacie niedogrzewania jest opisane w wcześniejszych postach tego wątku.

Od tamtej pory zgniotłem wąż od małego termostatu chłodzenia oleju i jeździłem tak ze 2 tygodnie – nic nie dało
Potem (pomimo zimnego węża do chłodnicy) wymieniłem duży termostat po raz 2 – tym razem na oryginalny. Nic nie dało.
Przy okazji wymiana płynu chłodzącego po10 latach eksploatacji.
Cel: elektryczny podgrzewacz płynu zbudowany z świec żarowych pod podłogą kierowcy:
Wszystkie 3 świece niesprawne. Zamiana na te pasujące od Passata 1.6 (po 12 zł - dzięki ci forum ).
Efekt pozytywny: auto przy – 10 st.C powoli, ale nagrzewa się wewnątrz. Wskazówka przy spokojnej jeździe po ok. 5 km podnosi się do 1/4 i w zależności od obrotów lekko pływa.
Przy jeździe po trasie wskazówka rośnie prawie do 1/2 i w miarę stoi. Dalej powoli opada przy poruszaniu się w korkach i na światłach do 1/4.

Wczoraj , jako pasażer, byłem w długiej trasie na Śląsk Transitem TDCI z 2009 roku i obserwowałem co się dzieje z temperaturą. Przez aurę żółwie tempo jazdy: 170 km w 3,5 h.
Wskaźnik jest zbudowany inaczej : zamiast kresek ma popisane temperatury:
Min. to 60st.C
Mid. to 95st.C
Max to 120 st.C
Ciekawe jest minimum na poziomie 60st.C – czyżby w Mondeo również było podobnie ??

Jakie było moje zdziwienie, gdy wskazówka zachowywała się identycznie jak w naszych Mondeo. Mój wniosek: jeśli wszystko będzie sprawne to temp. będzie pływać bo ten tym tak ma.
P.S.
Na forum VW piszą, że tam wskaźnik temperatury jest tak skonstruowany, aby nie pokazywał chwilowych wahań temperatury – wtedy serwis ma spokój. Może Ford również powinien iść w tę stronę …