Odp: Pedał gazu objawy niedomaganie
W moim 1,8tdi objawy były takie:
jadę sobie spokojnie,normalnie aż tu nagle autko szapie,silnik przerywa,świeci słynna pomarańczowa dioda ze spiralką,pedał gazu nie reaguje na spokojne lub gwałtowne ruchy stopy,silnik przechodzi w pracę na biegu jałowym.Dodatkowym objawem,nie zawsze występującym,jest pełne obaw pytanie dobiegające z kierunku fotela pasażera"JEZUUU,CO SIĘ DZIEJE?!!!".
Moje rady:
zachować spokój,zjechać na pobocze,wyłączyć silnik,załączyć silnik,kontynuować jazdę.Jeżdziłem z tą usterką 2 lata.Doszedłem do takiej wprawy,że gdy mnie to spotykało,nie zatrzymując samochodu wyłączałem silnik,załączałem silnik i jakby nigdy nic jechałem dalej.
Po pierwszej takiej awarii wiedziałem w czym problem.Mianowicie zabrudzona lub wytarta ścieżka węglowa potencjometru w pedale gazu.Podejrzewałem też wpływ wysokiej temperatury,gdyż awaria występowała w czasie długiej jazdy w upale lub zimą z załączonym ogrzewaniem na stopy a więc i na pedał gazu.Zrobiłem eksperyment.Ubrałem się ciepło i w środku zimy pojechałem w alpy nie załączając ogrzewania.Ledwo żywy dojechałem ale pedał gazu nie odmówił posłuszeństwa.
W końcu miałem już tego dość.Wykręciłem pedał gazu(potrzebna cierpliwość),rozciąłem plastikową puszkę(jest fabrycznie zatopiona),wyczyściłem węglową ścieżkę,skleiłem puszkę"kropelką" i już tylko wspominam o tych przypadłościach foki...
|