View Single Post
Stary 10-12-2010, 19:47   #1
tommi_l
ford::amateur

Model: FOCUS
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2002
Domyślnie Wycieraczki przód i tył nie działa oraz spryskiwacz.

Witam bardzo serdecznie forumowiczów. Jest to mój pierwszy post, dlatego chciałbym wszystkich w te mroźne dni mile powitać. Również zależy mi bardzo na waszej poradzie, dotyczącej mojej FOKI. Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Focusa MKI 2002r. 1.8TDDi, szczęśliwym ponieważ do tej pory nie było z tym autem poważniejszych awarii. Któregoś pięknego dnia kiedy temperatura sięgała -10% mrozu, wybrałem się na parking aby odśnieżyć auto i trochę pojeździć. Po dokładnym odśnieżeniu karoserii i szyb, odpaliłem samochód, po czym chcąc usunąć resztki śniegu z przedniej szyby włączyłem wycieraczkę. Pech ciał że wykonała ona jeden niepełny ruch i się zatrzymała w połowie szyby. Jak później się zorientowałem nie zadziałała też już tylna wycieraczka i spryskiwacz. Kiedy dobrałem się do bezpieczników okazało się że bezpiecznik przedniej wycieraczki jest przepalony, natomiast tylnej jest OK. Wymieniłem przepalony bezpiecznik na nowy. Okazuje się że za każdym razem z momentem przekręcenia kluczyka w stacyjce słychać drgnięcie przednich wycieraczek i bezpiecznik automatycznie przepala się. Wcześniej zauważyłem że czasem podczas jazdy przednia wycieraczka po wciśnięciu dźwigni w dół zatrzymywała w dowolnym miejscu po puszczeniu (bieg pojedynczy). Dlatego na wszelki wypadek zamieniłem przekaźniki wycieraczek przedniej z tylną. Niestety bez efektów. Mechanizm wycieraczek sukcesywnie smaruję, także nie mógł się zatrzeć. Trochę dziwne że automatycznie przestały działać tylne wycieraczki i spryskiwacz. Jeśli ktoś spotkał się z podobnych problemem lub wie jak rozwiązać przyczynę awarii, to bardzo proszę informację. PS. Nie wiem jak sprawdzić dźwignię wycieraczek czy jest dobra. Nie chce też kupować nowej skoro okażę się że stara jest dobra, a problem tkwi w czym innymGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tommi_l jest offline   Odpowiedź z Cytatem