Odp: ESP założone!
Taka mała dygresja:
ESP - to system kontroli trakcji i odpowiada za pomoc przy wpadnięciu w poślizg. Mierzy różnice w prędkości kół + położenie koła kierownicy + żyroskop i na tej podstawie oblicza, które koło wyhamować, aby pojechać prosto.
ASR (w fordzie TCS)- to taka elektronicza szpera, która służy wyeliminowaniu poślizgu kół podczas ruszania.
W tym temacie to jest sprzężone, czyli jak ESP+TCS jest nie jako połączone i oba te systemy działają razem.
Jak dla mnie ruszenia z TCSem na oblodzonej powierzchni może stanowić problem, bowiem będzie ciągłe obniżanie mocy, aby wyeliminować poślizg co w ekstremalnych warunkach może znacznie utrudnić ruszanie :-). Podobnie w przypadku ekstremalnego podjazdu po szutrowej drodze. To moje dywagacje teoretyczne, bowiem takiego systemu nie mam. Powiem szczerze, nie tęsknnie, bo lubię kontrolowany poślizg boczkiem:-D - wiem, wiem oby tylko zawsze był kontrolowany...