Temat: [Mondeo 2007-2014] panel Audio/DVD/GPS/TV - wszystko o...
View Single Post
Stary 18-12-2010, 15:00   #939
PawelPoznan
ford::beginner

Model: Ford S-Max VIGNALE
Silnik: 2.0 / 190
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: panel Audio/DVD/GPS/TV - wszystko o...

Kupiłem,
zamontowałem (Galaxy 2007) i :
Radio wyposażone w moduł canbus+
1. W opakowaniu kiepska instrukcja na dodatek z wklejonym schematem nie od tego modelu radia :-)
(pół biedy że na radio naklejka z opisami kabli i złącz do tego modelu)
2. Na dziś nie chciało mi się kombinować z "kabelkami" bo zimno, więc podłączyłem tylko to co było na "kostkach" i kamerkę cofania z transmiterem 2,4Ghz a to też z lenistwa żeby nie rozbierać pół samochodu dla przeciągnięcia kabelka od kamerki.
3. "Odpalam" i :
radio chodzi, :-) łapie częstotliwości bez problemu trzyma w pamięci a co do dźwięku? hmm. nie jestem audiofilem ale na mój przydepnięty słuch, oddaje podobnie jak fabryczne 6000cd jakie było w autku.
Wgrałem na wewnętrzna pamięć, (2GB) kilka płyt z mp3 i nie tylko i czyta bez problemu)
Wkładam płytkę dvd z filmem w jakości prawie hd m2ts i odtwarza pięknie, ostro i bez przycięć.
Wkładam pendrive 4GB bo taki miałem pod ręką, czyta i odtwarza foty, muzę bez problemu.
Podpinam Iphona 3GS pod kabel do ipoda jaki jest w komplecie, czyta z iphona mp3 bez problemu.
(kabel usb i kabel do iphona oraz antenę nawigacji wsadziłem bez problemu do skrytki na desce po środku konsoli aby mieć łatwy dostęp choć w pierwszej chwili chciałem zamontować w skrytce przed fotelem pasażera jednak stwierdziłem że tu lepiej bo bliżej...:-))
Tam też schowałem antenę od tv , podkleiłem ją taśmą dwustronną do uchylnej klapki od spodu i o dziwo po jej otwarciu tuner tv w radio znalazł 3 kanały, jak zamknę to widział tylko jeden ale to normalne przy takiej antenie... :-)
Akurat na tv za bardzo mi nie zależy choć myślałem o wersji z tunerem dvbt to sobie odpuściłem, po informacji od sprzedawcy że nie za bardzo radzą sobie z naszym sygnałem dvb.
Bluetooth bez problemu połączył się z moim Iphonem 3gs, rozmowa testowa udowodniła że działa "oboje" tzn ja i osoba do której dzwoniłem i później ona do mnie słyszeliśmy się bez problemu.
Przychodzące połączenie automatycznie przełącza z radia , dvd, nawigacji itd. na rozmowę po czym po rozłączeniu powraca do poprzedniego "ekranu" czyli nawigacji , radia itd.
Wgrałem na kartę 4GB microsd SDHC najnowszą automape z mapa całej EU
Po "wejściu" w nawigację, odpala bardzo szybko, nie gubi sygnału, działa ekstra,. Przy próbie wgrania TomToma niestety bolączka systemu windows ce6,0 czyli komunikat za mało pamięci...
Z pewnością i ta mapa zadziała tak jak działa pod win ce 5.0 np. w takim Mio p500 ale ktoś musi się poświęcić i ciut ją przerobić:-)
Sterowanie radiem z kierownicy działa, dodatkowo radio ma funkcję przypisania przycisków z kierownicy do uruchamiania nie tylko funkcji radia...
Na ekraniku między zegarami nie działa rds...
Ogólnie jak na chinszczyzne nie jest źle.
Radio nie wystaje , nie odstaje, :-) dopasowane do fabrycznej ramki idealnie, trochę problemu z upakowaniem kabli za nim ale powoli dało się to zrobić wyciągając kabelki palcami od spodu jednocześnie wciskając radyjko w swoje miejsce.
Z samego radia pozostało mi jeszcze sporo kabelków wychodzących z niego np, speed, wyjścia na dodatkowe monitory, wzmaczniacz itd...
i sporo wolnych pin w gniazdku canbus i w samym radyjku w jednym z małych gniazd... z opisu wychodzi ze jest tam obsługa telefonu z przycisków w przełączniku kierunkowskazów tak jak jest to u mnie ale że nie było w oryginalnym zestawie tego więc przyjdzie to uruchomić w (jak będzie cieplej albo u kogos w ciepłym garażu)...:-)
Z pewnością będę też, jako że "trochę" znam się na elektronice, próbował poświęcić czas na odpalenie rds między "zegarami" przy czym informuje że mam wersję starszą czyli nie z kolorowym wyświetlaczem ciekłokrystalicznym tylko typowy czerwony...
Podsumowując za 1890zł nie jest źle, nie kombinując nic z kabelkami, podłączając tylko tak jak "było" działa i tak sporo, wyświetlacz w mojej opinii bdb. wiadomo że w słońcu większość wyświetlaczy traci na "jakości" ale ogólnie nie jest źle, matryca na dotyk reaguje bdb.
Jak zawalczę z resztą "kabelkologii" :-) dam znać co i jak ale to potrwa chyba że ktoś z Poznania lub najbliższej okolicy ma ciepły garaż... :-)
Pozdrawiam
PawelPoznan

Jeszcze jedno kupiłem u Tego sprzedawcy:
http://allegro.pl/ford-mondeo-focus-...355771418.html
Żeby nie było że zachwalam albo coś w tym stylu, nie znałem ani tego urządzenia wcześniej ani tego sprzedawcy, po prostu szukałem radyjka z nawigacja i z wielu ofert wybrałem jego bo była najkorzystniejsza finansowo.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg m1.jpg (13.3 KB, 166 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg m2.jpg (17.3 KB, 194 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez PawelPoznan ; 18-12-2010 o 15:20 Powód: dopisek
PawelPoznan jest offline   Odpowiedź z Cytatem