Odp: wybity amortyzator czy poduszka?
ale tutaj nie chodzi o wymianę całego zawiasu, bo tak ktoś wymyślił. Tył i przód są od siebie odseparowane i niezależne więc tutaj różnice w wysokości czy twardości zawiasu nie są aż tak istotne dla prowadzenia, jak różnice lewa - prawa. Ja np z przodu mam krótsze o 30mm i nieco utwardzone sprężyny h&r, a tył mam fabryczny. I poprawiła się trakcja w stosunku do fabrycznej. Twoim tokiem myślenia, jeżeli jedna z tych krótkich mi poleci, mogę wstawić na jej miejsce starą oryginalną, a drugą krótką zostawić, bo przecież jest dobra. Chodzi o to że generalnie oba koła powinny mieć porównywalną przyczepność. W momencie kiedy tak nie jest robi się niebezpiecznie. Szczególnie na śliskim, mokrym, na zakrętach, na których wpadasz na niespodziewane wyboje. Więc nie wiem czy warto oszczędzać 150zł, ryzykując przy tym całkiem sporo. Ale z drugiej strony wiem że u nas tak się jeździ, a wymienia dopiero "jak odpadnie".
Ostatnio edytowane przez TomCat ; 19-12-2010 o 00:11
|