Temat: [Mondeo 1996-2000] wybity amortyzator czy poduszka?
View Single Post
Stary 21-12-2010, 08:31   #24
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: wybity amortyzator czy poduszka?

Cytat:
Napisał TomCat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tył i przód są od siebie odseparowane i niezależne więc tutaj różnice w wysokości czy twardości zawiasu nie są aż tak istotne dla prowadzenia, jak różnice lewa - prawa.
Niestety, ale się mylisz, to powszechny na forach mit, że przód nie ma większego związku z tyłem. W rzeczywistości manipulując twardością/wysokością przodu/tyłu możemy w zasadniczy sposób wpływać na prowadzenia auta. Chaotyczne zmiany tego rodzaju nie mają żadnego sensu. Jeśli nie mamy konkretnego powodu, by zastosować z przodu inne zawieszenie niż z tyłu i odpowiedniej wiedzy na ten temat to zawsze stosujemy z przodu i z tyłu sprężyny i amortyzatory tego samego typu.

Cytat:
Napisał TomCat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja np z przodu mam krótsze o 30mm i nieco utwardzone sprężyny h&r, a tył mam fabryczny. I poprawiła się trakcja w stosunku do fabrycznej.
Jeśli nawet tak jest, to jest to kwestia przypadku. Największą rolę w tej poprawie odgrywa pewnie autosugestia ("skoro wymyśliłem, kupiłem, zamontowałem to MUSI być lepiej").

Cytat:
Napisał Horhe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to przy ilu wymieniać? przy 80%? czy może 70 to już jest ta dolna granica sprawności amortyzatora? ufam człowiekowi, który posiada uprawnienia do wykonywania przeglądów od parunastu lat.
Wtedy kiedy auto zaczyna się źle prowadzić, te procenty można sobie w buty włożyć. Wystarczy, ze spuścisz trochę powietrza z opon i już na tym super teście będziesz miał lepszy wynik. Po za tym różne auta mają różne wartości wyjściowe, to co w jednym aucie wyjdzie od razu po wymianie amortyzatorów to w innym może oznaczać ich stan agonalny.

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Głupoty? To może powiedz mi, co nienormalnego było w Polonezie, lub Fiacie 125p? Może miał napęd przekazywany za pomocą sznurka lub gumki do majtek? Te auta miały całkiem normalne rozwiązania konstrukcyjne stosowane w tamtych czasach w wielu innych autach. Równie dobrze można powiedzieć, że samolot braci Wright był nienormalny.
Jak wspomniałem -- poczytaj trochę o tym. To nie jest forum FSO żeby tu o tym dyskutować, ale pierwsza z brzegu kwestia to np. antyczny silnik OHV z wałem na trzech podporach. Cała reszta (oprócz nadwozia) była niewiele lepsza (lepsza mniej więcej o generację).

Ostatnio edytowane przez Rijndael ; 21-12-2010 o 08:34
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem