Temat: [Mondeo 2000-2007] 2,0 Tddi szarpie i gaśnie, ale nie zawsze
View Single Post
Stary 23-12-2010, 14:09   #17
zbieli
ford::amateur

Model: FORD MONDEO MKIII
Silnik: 2,0 TDDI
Rocznik: 2001
Thumbs up Odp: Mondeo Mk3 2,0 Tddi szarpie i gaśnie, ale nie zawsze

Wywołałem ten temat, dlatego też opiszę Wam wszystkie działania jakie wykonałem w związku z tymi objawami.
Takie krótkir resume:
1. Po pierwszym zdarzeniu wymienilem filtr paliwa, po jego wymianie zapalił, odetchnąłem!
2.Po przejechaniu ok 1500km powtarza się sytuacja, pompiarz stwierdził, że padła pompa ze sterownikiem, O.K.- wymienić.
3. Przejechałem ok. 150km, powtórka z rozrywki, na gwarancji odholowali go do naprawy, wymieniono pompkę zasilającą, znajdującą się w zbiorniku, przejechałem ok 600 km, do pompiarza.
4. Powiedzialem, że ma stać tak długo aż zdiagnozują i naprawią, bez strzelania( kosztownego w końcu).
5. Ostatecznie wymieniono 4 wtryski, ktore podobno zapowietrzaly się bo były rzekomo wygrzmocone.
6. Przejechałem ok 150 km po naprawie, silnik rzeczywiście pracuje inaczej, lepiej, równiej, ciszej, w dużym mrozie pali doslownie na tyk.
Mam nadzieję, że to naprawdę koniec, zrobione jest wlaściwie wszystko jeśli chodzi o uklad paliwowy.
Gdyby jednak zdarzyło się to ponownie (odpukać w niemalowane) to pozostaje już coś poza ukladem zasilania, np software, czujniki itp.
Dlatego jeśli mogę radzić to proponowalbym zacząć od wymiany wtrysków.
Nie sugerować się do końca błędami pompy, u mnie też pokazywał za każdym razem błąd pompy, ostatecznie nie ona była temu winna.
Wtryski nie są drogie, BOSCH (polecam) kosztuje ok 120/ szt.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
zbieli jest offline   Odpowiedź z Cytatem