Witam
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj byłem w ASO Volvo, chłopaki zgarnęli 400zł i nic nie zrobili.
Diagnostyka komputerowa pokazała błędy:
ECM-2520 Fuel pressure - Too low pressure - Zbyt niskie ciśnienie paliwa.
ECM-6630 Glow plug - Faulty signal - Kłopoty z systemem żarzenia, czyli coś ze świecami, ale świece 2 wymieniłem bo tylko te dałem radę odkręcić i nie chciałem nic ukręcić. Ale i na dwóch powinien odpalić po postoju w ciepłym garażu.
ECM-2S40 Particulate trap - Signal too high - Zapchany filtr cząstek stałych.
Sprawdzone było też ciśnienie na listwie CR, które wahało się w przedziale 240-310 a powinno być 280. Ale nie powiem jakich jednostek bo zapomniałem.
No i chłopaki chcieli zacząć wymianę od początku, czyli filtr paliwa, powietrza, przeczyszczenie układu paliwowego + zbiornik. Ale się nie zgodziłem bo ich ceny to przekraczają granice rozsądku.
Dziś byłem u mechanika specjalizującego się w Volvo i dopiero jutro mam przyjechać umówić się na wizytę.
Przyczyn może być wiele, oto te które mi powiedział:
-zapchany filtr paliwa
-pompa wtryskowa - zawór regulujący ciśnienie
-czujnik ciśnienia paliwa
-układ zasilania
-złe paliwo.
Fakt, to nie moje auto i nie wiem na czym jeździł. Ale jak wtedy nie chciał odpalić to w baku było ok 7 litrów paliwa zimowego z odrobiną letniego (ok 7l paliwa letniego + ok 20l zimowego) a potem dolałem 20l zimowego znowu.
A jak nie wiem na czym jeździł to nie wiem czy przyczyną może być złe paliwo. Ale nawet letnie lał z Lotosu, sprawdzone.