Temat: [Mondeo 2000-2007] sprawny EGR nie działa ?!
View Single Post
Stary 29-12-2010, 08:41   #80
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: sprawny EGR nie działa ?!

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawory EGR się kalibruje. Nawet nowy jak kupisz, to podlega on kalibracji, robią to w Aso za około 200PLN. Operacja podobno trwa do 3 godzin. Możesz mieć sprawnego EGRa ze sprawnym czujnikiem, ale niespasowanego z ECU i przez to Ci kopci.
Kurcze, ASO ma coraz ciekawsze sposoby wyciągania kasy z ludzi. W sumie kwota 200 zł nie odstrasza, więc pewnie klienci łykają ściemę.
Za niedługo trzeba będzie kalibrować zatyczki do zaworków przy feldze i ASO będzie miało wyłączność na tę usługę.

Cytat:
Napisał MĄKA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja otrzymałem info od jednego pana z serwisu boscha (i chyba ktoś na forum przy okazji jakiegos tematu tez mi to potwierdził ) ze po czyszczeniu egr należy go aktywować przez kompa. Ja swój czysciłem rok temu i takie info otrzymałem niedawno dlatego po nowym roku jade na kompa i zobacze czy on działa czy nie, a jak nie czy da sie go aktywować czy trzeba szukac nowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejna ciekawostka. Zmień warsztat. Pewnie nieźle zaskoczyłbym tego Pana, gdyby przy nim odłączył EGR, a potem podłączył niezapinając go w układzie by pokazać naocznie, że jego twierdzenie jest błędne.

Cytat:
Napisał matias18 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to w jaki sposób zassanie tego wezyka podcisnieniowego powoduje otwarcie zaworu??
Hmmm, no sam napisałeś jak to działa. Tak naprawdę możesz buzią zassać wężyk i otworzyć zawór - da się, bo próbowałem i poszło bez problemu.