View Single Post
Stary 04-01-2011, 23:35   #1
jerzybor
ford::beginner

Model: Galaxy
Silnik: 2.8
Rocznik: 1996
Domyślnie Co kupić - benzyna/LPG 2.8 czy diesel 1.9/115 KM

Nie chcę zapeszać ale chyba kończy się moja przygoda z Galaxy 2.8 z 1996 r. Coś poważnie strzeliło w silniku po zrobionych 300.000 km, więc na wszelki wypadek rozważam wszystkie opcje, włącznie ze zmianą auta.

W 2.8 podoba mi się moc silnika. Z pełnym obciążeniem i bagażnikiem dachowym żadna góra w Beskidach nie była mi straszna. Pruło się równo a silnik tylko mruczał, a nie wył.

Poza tym, spalanie gazu mam na poziomie 13.5 litra rocznie - składa się na to ok. 15-16 litrów w mieście (zimą 18 l ) a w trasie przeciętnie 11 l. Ponieważ dużo jeżdżę poza Krakowem, więc wychodzi około 13.

W razie zmiany auta, chciałbym zostać przy Galaxy (ew. Sharan) bo się przyzwyczaiłem.

Stać mnie na roczniki do 2000 r.

Tylko, zastanawiam się nad dieslem. Czy diesel 1.9 o mocy 115 KM ma porównywalną moc z 2.8/174 KM ? Czy tak samo będę mógł z pełnym obciążeniem wyprzedzać sznur samochodów wlokących się pod górkę za traktorem?

Oprócz tego, spalanie. Czy spalanie diesla, a raczej koszty z tym związane przy obecnych cenach gazu i oleju będą niższe/wyższe/ porównywalne z zagazowanym 2.8 V6 ?

PS. W dieslu podoba mi się to że nie trzeba tankować co każde 300 km, co przy moim przebiegu wychodzi raz na 3 dni. Mógłbym zaoszczędzić dużo czasu.
Po za tym, pakując auto na maksa (2 + 4 + dziadek + bagaże), to koło zapasowe w zagazowanym bagażniku jest trochę upierdliwe.

Co radzicie?

Ostatnio edytowane przez jerzybor ; 04-01-2011 o 23:45
jerzybor jest offline   Odpowiedź z Cytatem