Temat: [2,0 i 2,2 TDCi] szarpanie przy ok. 1900 obrotach [TDCi]
View Single Post
Stary 07-01-2011, 13:53   #4
roberts3003
ford::average

Imię: Robert
Model: Grand C-MAX / Escape
Silnik: 1.6 EcoBoost 150 KM / 1.6 EB 180 KM
Rocznik: 2010 / 2016
Domyślnie Odp: szarpanie przy ok. 1900 obrotach

Cytat:
Napisał tars Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od jakiegoś czasu zauważyłem delikatne szarpanie autem przy ok. 1900 obr. niezależnie od tego na jakim biegu jadę. Najlepiej jest to wyczuwalne na 3 biegu
Coś takiego pojawiło mi sie ok. 3 miesięcy temu, dokladnie tak samo obroty ok. 2000 najczęściej na 3 biegu!!! Wymian oleju, filtrów itp.! Wizyta u diagnosty (były pracownik ASO) i nic... jazda z podpietym komputerem i nic... wtedy nic nie chciało się ujawnić i nic nie szarpało! Był jakiś stary bląd opis - P120F (1422) nadmierna różnica regulacji ciśnienia paliwa. Wszystkie inne element wyszły super wtryski, egr, turbina! Oddałem auto do mechaników , specjalizacja Diesel. Stwierdzili że to jednak pompa, trzeba wymontować i przetestować w "maszynie". Po testach wynik: jeden z zaworów pompy niedomaga (doprowadzający), pytanie czy wymieniamy zawór + drugi zawór ( bo podobno padają "parami") czy wymieniamy pompę. Stwierdziłem że lepiej wymienić zawory bo nigdy nie wiadomo czy pompa po regeneracji nie będzie gorsza od mojej! Zawory wymnienione i faktycznie jeden był lekko zardzewiały, byłem cały heppy! taki ewidentny dowód! Zapłaciłem 1600 zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i wyruszyłem w trasę i po ok. 50 km wrzucam trójkę i co??? ZNOWU SZARPAŁO!!! Dzwonię do warsztatu że to granda itd. przecież miało byc ok. po co mi wymieniono zaworki! Pan tylko zapytał czy ma mi oddać kasę i włożyć te zardzewiałe!!!! No nic, mówię , wrócę z trasy to znowu będziemy badać!!!! Jadę dalej, po ok . 50 km. muszę zatankować bo, , ZATANKOWAŁEM ZWYKŁEGO DIESELA na "pomarańczowej " stacji i co... nie szarpie do dzisiaj !!!! Dodam tylko że przed pojawieniem sie szarpania dwa razy zalałem do pełna Ultimata na "zielonej" stacji!!!???? Czy ktoś mi potrafi wyjaśnić o co chodzi????? Auto nie szarpie do dzisiaj, ja nie leję Ultimata i jest GIT! Ale czy te fakty mozna łączyć ? TEGO NIE WIEM DO DZISIAJ! Po powrocie z trasy pojechałem oczywiście na diagnostykę ale żadnych błędów nie wykazało! AMBA

pozdrawiam
roberts3003 jest offline   Odpowiedź z Cytatem