Temat: [Mondeo 1993-1996] Nietypowa sytuacja. Sprzęgło siadło ?
View Single Post
Stary 08-01-2011, 17:30   #1
Fords
ford::beginner

Model: w trakcie zmiany
Silnik: jw.
Rocznik: jw.
Domyślnie Nietypowa sytuacja. Sprzęgło siadło ?

Witam. Ostatnio dużo dziwnego działo się z moim samochodem. Pewnego razu zakopałem się w śniegu pod hipermarketem, można powiedzieć - zawiesiłem się na zalodzonym śniegu. Gdy po jakimś czasie i interwencji łopaty wyjechałem z silnika zaczął wydobywać sie dziwny dzwięk, takie wycie, które narastało wraz ze wzrostem obrotów. Mimo to samochód jeździł normalnie. Po paru dniach nie mogłem wystartować spod sklepu. Jakby sprzęgło się ślizgało. Szczególnie bylo to wyczuwalne podczas ruszania i obrotach powyżej 2000, szczególnie na 5-tym biegu - obroty zwiększały się a samochód nie przyśpieszał. Byłem pewien że to wina sprzęgła, tak też stwierdził mechanik.Jednak nie naprawiałem samochodu bo naprawa jest dość kosztowna. Postanowiłem trochę z tym poczekać. Nie wybierałem się w dalsze trasy ale potrzebowałem samochodu i pokonywałem dziennie kilkanaście km. - musiałem bardzo delikatnie obchodzić się z gazem, jeździć na niskich obrotach. Niespodziewanie 2 dni temu samochód jakby się troche naprawił.Juz tak nie ślizga. Chociaż nie wiem co będzie dalej, może znów wrócić do poprzedniego stanu. Czy to może być wina sprzęgła ? jeśli nie, to czy mógłby gdzieś od spodu podejść snieg, a teraz w wyniku odwilży stopił się i juz jest dobrze?

Ostatnio edytowane przez Fords ; 08-01-2011 o 17:36
Fords jest offline   Odpowiedź z Cytatem