View Single Post
Stary 09-01-2011, 00:21   #1
Dombi1988
ford::amateur

Imię: Artur
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 16v 145km
Rocznik: 2008
Unhappy Gaśnie po przejechaniu kilku kilometrów.

Witam Proszę o pomoc. Mam Mondeo 2.0TDCi 130km z 2002

W samochodzie musiałem wymienić alternator - niestety fachowiec mi tak podłączył że miałem ładowanie podchodzące pod 18:/ cale szczęście poprawił ale dzień po odbiorze jadąc do pracy straciłem moc - komputer wykazał Przekroczony stuk cylindra 3 - zregenerowałem wtrysk, drugi wyczyszczony, dwa pozostałe ok - naprawa w wyspecjalizowanym zakładzie. Moje szczęście trwało zaledwie 2-3 dni. Jadąc poczułem brak mocy (całkowicie) zaczęła mrygać spirala, samochód zgasł. Próby odpalenia nic nie dawały. po jakiś 10-15 minutach jak samochód postał zapalił i mogłem dalej jechać niestety kilka set metrów i powtórka z rozrywki. Zadzwoniłem do faceta który robił mi wtryski powiedział żebym ścisnął blaszki w kostkach od wtrysków i sprawdził czujnik od wałka rozrządu (mam szary) tak więc zrobiłem niestety nie pomogło. Pojechałem na sczytanie błędów. Tym razem wyskoczył błąd - Uszkodzony układ wtryskowy.
Oddałem samochód jeszcze raz do fachowca od wtrysków - wymienił mi cewkę na wtrysku i zapobiegawczo czujnik wałka rozrządu. Po raz Kolejny moje szczęście trwało bardzo krótki czas ponieważ zrobiłem nim jakieś 50 km i znowu się zaczęło - udało mi się dojechać do domu z warsztatu, samochód zostawiłem na kilka godzin pod blokiem po czym odpaliłem przejechałem kilometr i zgasł. Jedynym sposobem który odkryłem jest rozpięcie kostek na wtryskach odczekanie ok 1 minuty i włożenie kostek na wtryski - jeśli nie mryga spirala to odpala natomiast jeśli mryga czynność powtarzam i jest ok. Niestety pomaga to również tylko na chwilę.
W poniedziałek prowadzę samochód z powrotem na warsztat ale sam szukam na własną rękę przyczyn. Walczę już z nim półtora miesiąca i mam go serdecznie dosyć. Może macie jakieś propozycję co to może być.
Dombi1988 jest offline   Odpowiedź z Cytatem