Temat: [Mondeo 2000-2007] Nie działa podgrzewana przednia szyba
View Single Post
Stary 09-01-2011, 11:54   #76
stmartin
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8i benzyna
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: nie działa podgrzewana przednia szyba

Czytam o funkcjach modułu GEM, i znalazłem to odnośnie ogrzewania przedniej szyby:
Cytat:
Ogrzewana szyba przednia Ogrzewanie szyby przedniej można włączyć po uruchomieniu silnika przyciskiem. Ogrzewanie szyby przedniej wyłączane jest: - automatycznie po 4 minutach - przez wyłączenie zapłonu - przyciskiem - jeśli silnik zgaśnie - jeśli układ ładowania jest uszkodzony Sygnał informujący o tym czy silnik pracuje, moduł GEM otrzymuje od zestawu wskaźników.
Więc w moim przypadku , zastanawiam się czy to nie wina alternatora, który może słabo ładuje akumulator, mimo ze bateria jest nowa.

Bo jak silnik odpalam i włączam ogrzewanie przedniej szyby , to przygasa podświetlanie deski rozdzielczej oraz nawiew zwalnia.
Jak pisałem wcześniej ogrzewanie się nie włącza jest tylko te mignięcie diody pod przyciskiem i jak by skok napięcia.

A po jakimś czasie jak auto się nagrzeje włączam ogrzewanie przedniej szyby to jest ok, ale skok napięcia (przyciemnienie podświetlenia zegarów) widać.

Więc może być tak , że układ ładowania jest słaby chociaż sprawdzałem go przed wymianą baterii ze jest napięcie około 13.8 - 13.9 na luzie.

Chcę być pewnie czy na pewno wymieniać moduł GEM.
stmartin jest offline   Odpowiedź z Cytatem