Wentylator chłodnicy działa jak chce
Witam. Z racji, że w końcu przyszły cieplejsze pogody zacząłem stosować ustawienie klimatronika na auto, żeby troche sobie klima pochodziła. No i tu zaczyna się moje pytanie. Wentylator chłodnicy nie chodzi cały czas tylko co jakiś czas (10-15sek) włączy sie na pare sekund i znów wyłączy. Wydaje mi się, że włącza się na drugi bieg bo głośno chodzi. Przed zimą chodził na klimie cały czas. Gaz w klimie jest i bezpieczniki z grubsza sprawidzłem ale to taczej nie ma znaczenia. Chłodnica wody jest w tym czasie całkowiecie zimna czyli wentylatory nie chodzą z powodu zagrzania silnika a temp na wskaźniku tak jak zawsze za 2 min 12.
PS: Mam jeszce jedno pytanie co by nie zakładać nowego tematu. W zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego mam cały czas zimny płyn. Pytałem w innym temacie ale zawsze mi nikt nie odpowiedział a nie wiem czy tak powinno być. Może płyn tam zaczyna krążyć dopiero po otwarciu dużego termostatu? Czy tam małego? Jedyne co zauważyłem to to, że rurka gumowa idąca od termostatu do zbiorniczka jest u mnie cały czas zimna. Może tam się coś zapchało? Jeszcze co zauważyłem to jak jest sinik zimny to płynu jest równo max a na ciepły poziom lekko się podnosi. Może sam się doszukuje problemu ale prosiłbym o jednoznaczną odpowiedź kogoś kto ma pojęcie na ten temat.
|