Cytat:
|
czy ta czarna mata izolacyjna jest jakoś przytwierdzona do blachy
|
Nie ma się czym chwalić, może już nawet wszystkiego dobrze nie pamiętam. Wygłuszenie robiłem jakiś rok temu i byłem zachwycony efektem ! szczególnie dźwiękowym, na seryjnych głośnikach! Później jak postanowiłem wzbogacić system audio i moją pracę zobaczyli "fachowcy" od car audio to stwierdzili że to partanina "bo niedokładnie, bo nie takie maty" itp.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. było mi trochę przykro ! ale nic to! mimo wszystko brzmialo rewelacyjnie - jak dla mnie i było zdecydownie tańsze od wykonania tego przez "profesjonalistów"!
Jeżeli chodzi o demontaż bocznej tapicerki to oczywiście pierwszy raz jest najbardziej emocjonujący! Ale moj pierwszy raz był przy Foce 2, tak więc teraz było już łatwiej.
Z perspektywy czasu:
- nie są potrzebne żadne specjalne narzędzia: "krzyżaczek" do wkrętów (krótki, długi), coś płaskiego i wąskiego do podważania zaślepek, no i coś do wyciągania zatrzasków tego możecie nie mieć ale warto kupić na przyszłość - jest to coś co wygląda jak "śrubokręt" z rozdwojonym ,wygiętym łepkiem (zdjecie) - naprawdę jest przydatny
- rysunki już przesłane z etis-a są naprawdę pomocne (oczywiście szczególnie kiedy już się przeszło to zadanie)
- coś płaskiego i wąskiego jest konieczne aby "wydłubać" plastik z uchwytu drzwi i zaslepkę śrubki pod klamką, wydłubanie plastiku z uchwytu drzwi należy robic raczej delikatnie, jest bardzo podatny na porysowanie, pod nim są dwa wkręty (długie)
- kilka wkrętów jest na bokach i dole "boczka"
- aby zdjąc cały boczek trzeba zdjąć wewnętrzny plastik przy lusterku
- no i jeszcze tylko rozpięcie kostek elektrycznych, twarda pianka stanowiąca wypełnienie podłokietnika (zatrzaski tapicerskie) i mamy dostęp do gołych drzwi
- czarna mata jest przyklejona czarnym klejem (uwaga bardzo klejącym i brudzącym!) obrys tego kleju widać na zdjęciu , odrywasz matę odcinając tapeciakiem/żyletką klej między matą i blachą, tniesz po prostu warstwę kleju i unosisz matę do góry, nie musisz odrywać jej całej, ja zostawiłem ją nieoderwaną w okolicach góry, lusterka i "przyłapałem" taśmą klejącą do górnej krawędzi drzwi. Po zakończeniu prac przy drzwiach pozostaje piankę przyłożyć po prostu tak jak była zamocowana (zgodnie z czarną linią) i ten klej z drzwi łaczy się z klemem na macie - trzyma dalej doskonale (jeszcze raz uwaga - BRUDZI BARDZO). Matę lepiej przyłożyć/dokleić precyzyjnie aby po dokręceniu "boczka" nie okazało się, że ona wystaje spod niego
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
- Do wygłuszania użyłem mat ogólnie dostępnych (np. app) , są miękie i twarde, w zależności od tego czego potrzebujecie. Jedno jest pewne dostęp do wnętrza drzwi nie jest łatwy, czeka was trochę wycinanek i ewolucji . NO I NIE OBEJDZIE SIĘ BEZ OPALARKI, aby "uelastycznić" matę i uaktywnić klej na macie.
Pozdrawiam