Odp: padł mi telefon i szukam nowego...
Na Androida masz iGo, Automapy jeszcze niet. Wszelkie ustrojstwa z Symbianem, jeśli chodzi o funkcję nawigacji w telefonie, sobie daruj. Miałem Nokię E51 z Symbianem, próbowałem na niej wielu programów z firmowym modułem GPS Nokii i zawsze kiszka. N97 to padlina największa z możliwych, przykre ale prawdziwe, N97 mini to samo.
Obecnie z nowych propozycji systemami typu Android, WM i klawiaturą QWERTY masz do wyboru:
- HTC Desire Z (ciekawa propozycja, mój numer 1.)
- HTC 7 Pro (niestety Windows Phone 7, na razie brak nawigacji)
- Motorola Milestone (chwalona, ale cegła niemiłosierna)
- SE Xperia X10 (ciężko powiedzieć, mnie odrzuca strasznie plastikowa i mało solidna obudowa)
Ze "starym" Windowsem Mobile 6.5 praktycznie brak telefonów z dużym ekranem dotykowym i klawiaturą QWERTY. Z ostatnich modeli, które można napotkać (ale bez QWERTY) masz w zasadzie tylko HTC HD2. Sam używam, lubię go, wszystko ok, ale... tylko, gdy działa. Za mało pogrzebałem na necie przed zakupem, inaczej dowiedziałbym się, że model jest mało udany. Przegrzewanie, zwisy, awarie - niestety dość powszechne, mnie też dotknęły. Obecnie po 5 miesiącach używania leży w serwisie i czekam na naprawę/wymianę na nowy. Mnie to nie przeszkadza, widziały gały co brały, ostatecznie nie prowadzę biznesu i sprawny telefon nie jest moi być albo nie być. Dodatkowo ekran robi psikusy - czuły aż do przesady, trzeba mieć drobne palce, żeby szybko pisać bez błędów. W zasadzie wybrałem HD2 dlatego, że po ewentualnej naprawie ma szansę działać idealnie do "zdechu", podobała mi się nakładka HTC Sense (jest super, przyznaję) i telefon ma być solidny. Galaxy S jest bez zarzutu oprócz obudowy, do której ja akurat przywiązuję dość dużą wagę. Na plus HD2 jest cały pakiet Office Mobile z obsługą plików Office 2007. Sprawdziłem i działa bez zarzutu.
Zastanów się, czy telefon musi być z QWERTY? W Galaxy S masz np. Swype, fajna rzecz.
EDIT: W tej chwili smartphony mają już tylko wyjścia słuchawkowe 3,5 , 2,5 to przeszłość, musiałbyś poszukać wśród dużo starszych modeli.
Ostatnio edytowane przez Pastoo ; 10-01-2011 o 20:35
|