View Single Post
Stary 11-01-2011, 08:42   #1
Piotrek1982
ford::average

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI 140KM
Rocznik: 2013
Angry Szarpanie podczas przespieszania MK2

Witam.
Posiadam MK2 z silnikiem diesla z pompą Lucasa. Problem zaczął się od momentu wymiany filtra paliwa (wymieniłem go po ok 100 tys) i filtra powietrza. Objawia się tym że auto chwilowo dostaje strasznego kopa a za chwile go traci. Przed wymianą był zamulony ale w sposób stały, a teraz zrobił się mocniejszy a czasem nawet zbyt mocny. Problem nasila się przy jeździe pod górę lub po przechyleniach na zakrętach. Albo go coś przymula chwilowo (tak jakby brakowało mu paliwa / powietrza) albo właśnie wciska przez chwile w fotel jak złapie ciąg. Myślałem że to może być booster, ale typowe objawy to wkręcanie się na wysokie obroty samoczynnie, a u mnie to nie występuje, przyspiesza tylko jeżeli tego chcę tylko że ma zmienną moc. Problem pojawił się po wymianie filtrów więc wiążę to z tym co ruszałem, sprawdzałem i nie widać wycieku więc zakładam że układ paliwowy jest szczelny. Na wolnych obrotach chodzi idealnie, również przy dodawaniu gazu, problem występuje tylko podczas jazdy.

Proszę o poradę gdzie szukać przyczyny.

Podczas wymiany ruszałem:
odpiąłem przepływomierz, odchyliłem obudowę filtra powietrza, wymieniłem filtr paliwa, filtr powietrza i poskładałem wszystko. Przez dłuższy czas nie chciał odpalić więc na zmianę pompowałem tą ręczną pompką i kręciłem rozrusznikiem. Aha, zaraz po wymianie kiedy zauważyłem objawy zalałem dodatek do ropy STP z antyżelem na pełny zbiornik bo myślałem że to wina paliwa. Mam wrażenie że po tym dostał większego kopa ale jak szarpał tak szarpie.
Piotrek1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem