Jak już - to wyczerpmy temat do końca...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten czujnik siłownika to nadmiar szczęścia... Jego zadaniem jest odciąć prąd na siłownik przy zimnym silniku w celu wydłużenia działania przyspieszonego zapłonu. Ale u mnie nawet w największe mrozy układ - bez czujnika - działa tak długo, że kiedy już odpuszcza całkowicie to mija z 15 minut i silnik dawno już mógłby pracować na standardowych ustawieniach. Więc przedłużanie tego czasu to już przesada... Myślę, że chłopcy u Forda wymyślili to raczej na okoliczność, kiedy długo włączona stacyjka na mrozie (np problemy z odpaleniem) powodowała niepotrzebne cofnięcie się dźwigni. A tak czujnik zabezpiecza przed taką sytuacją...
Druga rzecz - warto zadbać aby w okresie cieplejszym linka nie działała na dźwignię i wtedy można nawet odłączyć przewód od siłownika - w okresie całego roku oszczędza się w praktyce 3/4 czasu jego zupełnie niepotrzebnej pracy.
Trzecia rzecz - jeżeli dźwignia przyspieszania wtrysku w pompie działa za ciężko (u mnie tak było po naprawie pompy przez "fachowców" z Boscha) - siłownik nie jest w stanie cofnąć dźwigni schładzając się i pozostawiony w takiej pozycji traci swoje własności "kurczenia się". W efekcie ja wymieniłem w ciągu roku dwa siłowniki po 350 zł, dopiero mój ulubiony warsztat dał radę - trzeba było od wewnątrz pompy dołożyć cieniutką stalową podkładkę sprężystą na osi dźwigni...
Cytat:
|
Tak. To normalne. Ale jest na to rada. Przeczytaj wątek przyklejony " jak podnieść moc silnika 2.5D z pompą Bosch" ( ten na samym wstępie forum Transita). Pozdrawiam.
|
Ewentualnie sprawdź ustawienie kąta wtrysku - opisane jest jak to zrobić w innym wątku przyklejonym "Lucas Epic"(nie ma znaczenia, że masz pompę Boscha)
Cytat:
|
W moim silniku (4CA+ pompa Bosch)
|
ek-tech, w wątku
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=114723
tworzymy pełną listę silników w Transitach - i nie ma tam takiego jak napisałeś. Czy mógłbyś podać rocznik, datę produkcji oraz moc? Może jest w jakiś sposób nietypowy - np bez świecy lub EGR-a - to też napisz. Uzupełnię listę... Z góry dziękuję (najlepiej na PV).