Odp: Nowe Mondeo - lista ewentualnych usterek
Usterki mojego MK4 kombi przez trzy lata i 90 tys km:
1. Awaria silnika w czwartym miesiącu używania przy około 10tys. przebiegu. Komputer go wyłączył gdy została przekroczona maksymalna temperatura silnika . Okazało się, że cały płyn chłodzący wyparował. ASO stwierdziło awarię termostatu.
2. Popsuty lewy przedni czujnik parkowania.
3. Przy minusowych temperaturach i szybkiej jeździe komputer pokazał dwa razy w odstępie roku awarię przedniego lewego koła. Koło było sprawne, komunikat zniknął sam po pewnym czasie.
4. Pęknięta przednia szyba od uderzenia drobnym kamieniem.
5. Parę dni temu padł mi akumulator. Po weekendzie (około 0 stopni na zewnątrz) auto nie dało oznak życia.
Przed 2007 jeździłem Focusem kombi przez 5 lat - brak problemów z wyjątkiem podobnie pękniętej szyby.
Sytuację z 1. zapamiętam do końca życia. Jadę po ciemku w deszczu na autostradzie w Niemczech. Komputer mi wyłącza silnik w miejscu gdzie łączą się autostrady - nie ma pasa awaryjnego, tylko barierka po prawej stronie. Z tyłu pędzą TIRy setką , a ja wytracam prędkość: 80km\h , 60, 40, 20...
Wreszczie prędkością pieszego dokulałem się do scalenia się pasów dwóch autostrad i stanąłem na początku pasa awaryjnego.
Po telefonie do Ford Assistance gdy chciałem doładować komórkę, okazało się, że nie działa zapalniczka (przepalony bezpiecznik, odkryłem później na spokojnie). Szczęście w nieszczęściu starczyło mi baterii w telefonie gdy oddzwonił ADAC (pomoc drogowa).
Przez to MK4 straciłem zaufanie do Forda .
Ostatnio edytowane przez krzysiekd ; 14-01-2011 o 15:55
|