Tak się wymienia pompę wody od góry, czyli pod przysłowiowym blokiem. Miałem gorzej bo w błocie :/ czes pracy 4 godziny, spokojnie do zrobienia w 3,5. Ja jeszcze wymieniałem rurę łączącą pompę z termostatem - formalność przy podniesionym silniku. No i musiałem odkryć co i jak.
Zdejmujemy osłonę pod silnikiem, odkręcamy łapę skrzyni. Z góry zdejmujemy filtr, odkręcamy napinacz, dwie śruby poduszki silnika i podnosimy silnik do góry. Ja zawsze robię to na krawędzi miski z podłożoną deską ale dla przezornych jest wypust z bloku koło sprężarki. Niestety trzeba używać podnośnika pionowego teleskopowego a takiego nie posiadam. Koło od pompy można odkręcić przed podnoszeniem ale straszna udręka. Dużo łatwiej jest to zrobić gdy silnik już podniesiony. Zawsze szybciej i mniej naskórka na samochodzie. Oczywiście do zdjęcia podszybie ale to już widać na fotach.
Widać również że się dowiedziałem o pourywanych poduszkach
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W ogóle tego nie czuję ale pewnie kiedyś zmienię.
aa i dodam jeszcze że płynu schodzi jakieś 5.5 litra