Odp: parowanie szyb
Ja też wsiadam z basenu i jeszcze czasami mam w bagażniku wilgotny sprzęt nurkowy i jeszcze nigdy mi nie zaparował może na chwilkę ale to nie było problematyczne.
1 -przede wszystkim filtr kabinowy ale napisałeś że zmieniony
2-dokładnie odkurz wykładzinę dywanową dywaniki i zobacz w zakamarkach czy gdzieś nie stoi woda(brud i piach trzymają doskonale wilgoć)
3-sprawdz zakamarki bagażnika za boczkami i wnękę na koło zapasowe -ogólnie wszędzie tam gdzie może gromadzić się odpływająca woda (w nadwoziu jest dużo takich miejsc mają swoje odpływy z rurkami
4-sprawdz pobór powietrza z podszybia przy wycieraczkach -często zalega tam kupa śmieci ,liści ,piachu,a odpływy mogą być nie drożne i stoi tam woda przez którą napływające do wnętrza powietrze uzyskuje piękną wilgotność.
5-w suchy dzień przy słoneczku uchyl szyby nastaw temp. i wentylator na max. przy nagrzanym i pracującym silniku i wygrzej i wysusz sam jak możesz to nawet i z pół godziny
6- wyczyść od środka szyby ale bardzo, bardzo dokładnie to ważne -nie żałuj ręcznika papierowego i dobrego płynu do mycia jak możesz na czyste szyby nanieś preparat przeciw roszeniowy polecam Shela.
Wiem że to przykład chorobliwego i zboczonego pedantyzmu ale ja tak robię i nie parują -to działa ,ogólnie samochód wnętrze i doloty powietrza muszą być suche.POZDRO
|