Temat: [Mondeo 1996-2000] sonda lambda czy katalizator?
View Single Post
Stary 18-01-2011, 23:18   #8
lutol
ford::average

Model: Mondeo V kombi
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: sonda lambda czy katalizator?

Cytat:
Napisał wazon1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgadza się co napisałeś ale jeśli wyszło że sonda, a jest ona przed katalizatorem to przecież i tak trzeba ją wymienić bo jak by była za katem to byś nie miał pewności a tak to masz ja na 100% :-) sonda może działac jeszcze ale jest wolna i zanim zdąży powiedzieć komputerowi że mieszanka paliwa bogata a była uboga to komputer i tak więcej paliwka doda stąd spalanie większe a będzie gorzej nie lepiejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jest to też myślę przyczyną tych obrotów. Przy zapchanym kacie auto bardzo słabe wrażenie jakbyś na ręcznym zaciągniętym jeździł masz coś takiego? I dla pewności przeczyśc przepływomierz znajdziesz na forum jak to zrobić. Ja myślę sonda do wymiany
Pojechałem dzisiaj do stacji diagnostycznej i sprawdziłem spaliny, wyszło mi w normie
na benzynie: na gazie:
CO=0.20%obj. CO=0.07%obj.
CO2=14.80%obj. CO2=13.50%obj.
O2=0.14%obj. O2=0.02%obj.
HC=164ppm obj. HC=130ppm obj.
lambda=1 lambda=0.998

Zastanawiam się czy mój gazownik ma sprawny analizator spalin.

Po analizie przeczyściłem przepływomierz i na razie jedyną różnicę jaką zauważyłem to to że w miarę jak się silnik nagrzewał to wskazówka obrotomierza płynnie obniżała się, natomiast wcześniej widać było lekkie skoki. Co do blokady na 1400 obr. to na razie nie zauważyłem, ale wcześniej też nie zawsze występowało, więc muszę dłużej pojeździć, żeby zaobserwować czy jest poprawa.
Odnośnie katalizatora to nie czuję żadnego znaczącego spadku mocy (poza naturalnym zużyciem się silnika), więc wygląda na to, że katalizator jest w porządku. Chyba powinienem powtórzyć przegląd u gazownika.
lutol jest offline   Odpowiedź z Cytatem