Hej !
Rozebrałem swój silniczek (niestety okazało się, że przekaźniki sprawne, i napięcie dochodzi do silniczka) i znalazłem (chyba) przyczynę niedziałania.
Tak wygląda stanowisko pracy:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdziłem jak zachowuje się układ w samochodzie: na fioletowo-białym kabelku napięcie po przekręceniu stacyjki cały czas jest 12V a na czerwono-białym jest 0V. Po załączeniu wycieraczki tylnej nic się nie zmienia na fioletowo-białym (nadal 12V), natomiast dzieje się coś na czerwono-białym. Jest 2, 3 sekundy 0V po czym przez bardzo krótki czas załączane jest napięcie 12V. I jakoś to działa.
Po rozebraniu silniczka chciałem zobaczyć czy blokuje go to białe kółko duże i czy sam silniczek się kręci.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odchyliłem trochę ten gwint od białej rolki, przyłożyłem impulsowo napięcie 12V i zaczęło się kręcić.
Pytanie 1: Czemu kręci się tylko kiedy przykładam napięcie a jak odpuszczam przestaje się kręcić? Bo nie rozumiem jak w takim razie wycieraczka potrafi wykonać pełen obrót.
Niestety chyba z mojej winy (albo poprzez odchylenie gwintu od rolki białej albo od zbyt długiego trzymania napięcia (około 2 sekundy) ) ukruszyły się takie miedziane elementy, które chyba indukują prąd:
Okazuje się, że i bez tych ukruszonych elementów silniczek działa tak samo - tylko pytanie jak długo pociągnie...
Pytanie 2: można gdzieś dostać takie elementy i dolutować?
I jeszcze jedna fotka:
No a przyczyna nie działania musi tkwić w zblokowanych rolkach.
pozdro