View Single Post
Stary 22-01-2011, 18:53   #4
tazzer
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Mechanizm silniczka tylnej wycieraczki (dla elektroników / elektromechaników)

Cytat:
Napisał kuba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego, ale jak odpuszczasz ten "impulsowy" +, to rozumiem ze ten drugi + masz cały czas podłączony?
Masz prawdopodobnie zatarty ten metalowy element (trzpień) na którym trzyma się wycieraczka- u mnie było tam pełno jakiś paprochów, błota i śmieci.
Sprawdzę ten trzpień - pewnie masz rację - wiesz jak go rozebrać? Pewnie tę gumę należy zsunąć wpierw... Tak - 12V na tym drugim jest cały czas, niezależnie od tych impulsów.

Cytat:
Napisał Jędrek1964
To co Ci się odkruszyło to są szczotki.
Przed wysunięciem wirnika należało je zdemontować aby zapobiec ich zniszczeniu.
Obawiam się że musisz je wymienić.
Jeśli nie będzie dobrego styku między szczotkami a komutatorem wirnika to komutator ulegnie bardzo szybko zniszczeniu.
Rozumiem - teraz już będę wiedział. Te szczotki powinny dotykać ten komutator wirnika czy tylko być bardzo bliziutko? Myślisz, ze się da szczotki kupić w elektronicznym?

No i jeszcze może wiecie jak to działa, że wycieraczka robi pełen obrót skoro wirnik mi się kręcił tylko tyle ile miałem przyłożone napięcie 12V (to drugie, dodatkowe, prócz tego 12V które cały czas miałem podłączone) ?