Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony letnie. CO POLECACIE ?
View Single Post
Stary 23-01-2011, 17:18   #251
G0 Mułek
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Ranger Wildtrak
Silnik: 2.0 Bi-Turbo 213KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Opony letnie. CO POLECACIE ?

Witam użytkowników. Myślę że to będzie w miarę ułatwiajcy życie post.
Sam czytałem, trzepałem fora, strony z oponami itp. Padło na bridgestone turanza Er300 205/55R16 91V, szczerze to lepiej na zdjeciach wygladaly ale nie jest zle.

Podam listę opon z klasy premium (że nie zalecane kirunkowe to tylko radialne). Lista alfabetyczna:
1.Bridgestone Turanza Er300
2.Continental PremiumContact 2
Dunlop Sp Sport 01 (są jescze dwa modele ale uważam że te najlepsze i na takich też jeździłem ale w escorcie)
3.Goodyear Efficientgrip
4.Michelin Primacy Hp
5.Nokian V
6.Pirelli P7 i P7 cintauro, P Zero Rosso

Ułożyłbym je w kolejności wg. mnie najlepszej na descz, bo na suchym każda z tych opon spiże się znakomicie na naszych mondeo mk3.
1. Michelin Primacy HP (ma idealny bieżnik i lamelki nawet po bokach) te polecał mi mój mechanik ale stwierdziłem, że skoro są miększe a bridgestone twardsze to bridge będą lepsze na zakrętach przy bardzo dynamicznej jeździe.
2. Goodyear Efficient Grip (również dużo lamelek)
3. Nokian V (lamelki nawet w wgłębieniach bieżnika)
4. Dunlop Sp Sport 01, Dunlop Sp Sportfastrespone oraz Bridgestone Turanza Er300
5. Pirelli wszystkie modele
6. Continetal (korciły mnie te opony ale brak lamelek ustawił je na tym miejscu, dodatkowo minusem jest nie do końca poprzecinany bieżnik)

Po zakupie troszke żałuje bo mogłem wziąść Michelin albo Nokian co do letnich Goodyearów nie mam zaufania ale jeżeli chodzi o zimówki to padnie na Dunlop WinterSport 3d albo na Goodyeary Ultragrip Prefromance 2. Wolałbym goodyeary zimowe bo narazie ich cena mnie przeraża. Mam zimówki goodyeara na Mercedesie Vito i są naprawdę dobre.

Jeżeli chodzi o kierowców Mondeo którzy jeźdzą umiarkowanie to im wystraczy Fulda, Kleber, Uniroyal czy Barum który ma podobny bieżnik do Continentali (to ta sama grupa) to są o niebo tańsze.
G0 Mułek jest offline   Odpowiedź z Cytatem