View Single Post
Stary 24-01-2011, 00:39   #57
colin barbazynca
ford::average

Model: C-Max Ghia / Swift Saudi Arabia
Silnik: 2.0 tdci dpf/ 1.3 103KM
Rocznik: 2008 / 1993
Domyślnie Odp: samochód nie ma 50% mocy.co się stało??

Wiec tak,
1. to ze pisze 12V, to nie znaczy, ze 13.7 jest zle - wrecz przeciwnie, jest to normalne napiecie w instalacji samochodu.
2. Na elektrozaworze(solenoidzie) jest na stale podane +12V, a sterowanie odbywa sie masa. Jak zmierzysz 12V (czy tam 14, niewazne) na terminalach przewodu do solenoidu to znaczy ze jest wlaczony. Ale jak zmierzysz miedzy plusem w przewodzie a np masa na silnilku, to tylko powtwierdzisz ze +12V jest na stale w przewodzie i tyle.
3. To, ze zawor ma 21Ohm zamiast 18, to raczej nie ma sie czym martwic, bo to sa zwykle elektrozawory sterowane PWM i powinny dzialac wlaasciwie taksamo jezeli budowa sie nie rozni (glownie srednica wewnetrzna kroccow).

No i przeczytalem...
Pierwsza rzecz na jaka bym zwrocil uwage, to odczyty z przeplywki, bo jak pokaze za malo, to doladowania nie bedzie, bo:
a) przeplywka pokazuje malo, to dawka mala i cisnienia doladowania nie potrzeba duzego
b) przpelywka pokazuje malo, to dawka mala i nie ma tyle spalin zeby napedzic turbosprezarke.

Nietstey w temacie forda jestem swiezy, ale wartosci typu 7-9g/s na wolnych obrotach to mi sie cos smiesznie niskie wydaja.
Jakby co, to moze w tym tyg mi sie uda sprawdzic jak to u mnie wyglada w mk2 zeby porownac, ewentualnie ktos juz moze sprawdzal co i jak w zdrowym 2.0 aby porownac. Moze w TIS tez cos pisze, ale jeszcze sie nie dorobilem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez colin barbazynca ; 24-01-2011 o 10:05
colin barbazynca jest offline   Odpowiedź z Cytatem