Temat: [Focus 2004-2008] Zapach spalenizny (MKII)
View Single Post
Stary 24-01-2011, 19:13   #1
arakon
ford::amateur

Model: Focus MK II
Silnik: 1.6 TDCI 109
Rocznik: 2005
Domyślnie Zapach spalenizny (MKII)

MKII 1,6 TDCi 109KM 2005r
PROBLEMGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.rzejechałem odcinek ok 15 km, postawiłem samochód pod sklepem, po 10.min odpaliłem i do środka wdarł się zapach spalenizny. I jakby dymek (ale co do tego to już teraz nie mam pewności). W czasie oględzin auta wewnątrz i zewnątrz wywnioskowałem że zapach ten wydobywa się z ogrzewania. Pogrzebałem trochę w środkowej części konsoli (od spodu koło skrzyni bezpieczników) i znalazłem tam dwie aluminiowe rurki które były mocno nagrzane - Czy to jest normalne?
Nigdy wcześniej nie wsadzałem rąk w te okolice gdyż nie miałem żadnych problemów z Foczką ale na mój gust to były one zbyt gorące - co może być przyczyną tego zapachu?
Co prawda po wyłączeniu klimatronica zapach już nie dostawał się do środka - ale nie wiem czy to rozwiązuje problem - może coś się kopcić poza tym układem a wentylator tylko pompował powietrze do środka.
A może padł jakiś czujnik temperatury?
Nie wiem od czego zacząc... HELP!!!
Na zewnatrz nic nie widzę, w komorze silnika tez nic (tylko jak się otwiera klapę to ona tak jakby zasysa powietrze do góry - to czuc ten sam sprodek)
Czy macie jakieś konstruktywne wnioski?
Może jakieś dodatkowe pytania?
arakon jest offline   Odpowiedź z Cytatem