Temat: [S-MAX 2006-2015] 2.5T - strata mocy, szarpanie.
View Single Post
Stary 24-01-2011, 22:13   #1
Zoltyy
ford::advanced

Model: byly dwa S-Maxy, jest Mazda CX-5
Silnik: był 2.5T, był 2.0 EB 240PS, jest 2.5 NA
Rocznik: był 2007, był 2012, jest 2016.
Domyślnie 2.5T - strata mocy, szarpanie.

Na wstepie krótka historia - samochód kupiłem z 2. ręki z przebiegiem 47 tys km. Chodził "jak pszczółka" - byłem zachwycony. Mimo że kupowałem od dilera Forda który w dniu sprzedaży zrobił "mały przegląd", po kilku dniach stwierdziłem że podjadę do innego ASO na duży przegląd przy okazji sprawdzę to i owo.
Oprócz dużego przeglądu jak po 60 tys km, wymieniłem świece i poprosiłem o wgranie najnowszego oprogramowania.

Od tego czasu mam wrażenie że samochód osłabł wyraźnie - początkowo myślałem że nowe oprogramowanie zabiło wirusa któego zapewne poprzedni właściciel wszczepił, ale po jakimś czasie zauważyłem dziwny objaw...
Przy mocnym "deptaniu" w okolicach 4 tys km czuje "szarpnięcie" - coś jak czkawka. Myślałem że zrywa przyczepność, ale to nie to.
Ostatnio wybrałem się na drogę bez ograniczeń szybkości (w każdym razie ja ich nie widziałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) i tu kolejna porażka na 3,4,5 i 6 biegu silnik nie chce przekroczyć 4000 obr/min - dochodzi do takich obrotów i przestaje przyspieszać. Jednyna możliwość zwiększenia prędkości to bieg w góre żeby obroty spadły poniżej tych nieszczęsnych 4 tys/min.
Poza tym - przy mocnym depnięciu przy ok 2 tys/obr czuję dziwne wibracje.

Wybrałem się dzisiaj do ASO - komputer nic szczególnego nie wykazał (poza może zbyt wysokim cisnieniem doładowania). Panowie mechanicy podejrzewali "wypadanie zapłonu" i przyglądali się świecom po czym jak się okazało zwiększyli przerwę do 1mm (wg ich ksiązki ponoć powinno być 0.7mm). Silnik trochę mniej wibrował i początkowo wydawało się że jest
lepiej, ale przejażdżka wykazała że jest jak było czyli moim zdaniem źle.

Na mechanice się nie znam i nie mam najmniejszego pojęcia co to może być (czyli mógłbym być mechanikiem w ASO Forda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - kierownica turbiny, niewłaściwe oprogramowanie silnika, złe świece ) - może ktoś spotkał się z czymś podobnym???
Zoltyy jest offline   Odpowiedź z Cytatem