25-01-2011, 11:15
|
|
|
ford::beginner
Model: Galaxy
Silnik: 1.9tdi 115 AUY
Rocznik: 2000
|
Odp: Dogrzewacz
Cytat:
|
Jak będziesz chciał nasmarować te maleńkie łożyska wentylatora w piecyku, to musisz jednak go rozebrać,więc po pierwsze uważaj przy ściąganiu wiatraka, aby ci się nie rozłupał, bo ja już takowe zaliczyłem, ale mam ich zapas.
Należy delikatnie podważać po przeciwnych stronach, najlepiej dwoma nożami to plastykowe kruche dziadostwo, a później to juz podkładać coś bardziej konkretnego, np. dwa dłutka i powolutku zejdzie.
Pod wentylatorem masz trzy śrubki na torx20. Jak wyjmiesz silniczek to go trzeba rozbebeszyć, odginając chyba trzy podwójne uszka czy zagięcia. Uważaj na magnesy i podtrzymujące je sprężynki. Dostaniesz się teraz do malutkich łożysk na wirniku, ich rozmiar i oznaczenie gdzieś mam zapisane, bo to nawet ich swojego czasu nie było w handlu i ich sciągałem na zamówienie, jak ci potrzeba do wymiany, to te dane znajdę. Jak nie mają luzów to wystarczy z jednej strony zdemontować blaszkę osłonkę, /łożysko Z/ przemyć beznzyną, wydmuchać brud cisnieniem, osuszyć i nasmarować porządnym smarem, ale nie za bogato, bo się będzie grzało.
Sukcesów!!!
|
Stefano, potrzebuje Twojej pomocy. Chodzi mi dokładnie o ten post, chcę zregenerować silniczek dmuchawy (w ostateczności wymienić) w d5wz i potrzebuje informacji jaki jest symbol łożyska, czy jest to 626 zz c3 (gdzieś wyczytałem) czy jakieś inny.
Pozdrawiam
Ps. może też się innym przyda.
|
|
|