Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 25-01-2011, 23:40   #323
incognitus
ford::average

Imię: Tomasz
Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

WinterContact TS 810 205/55/16 to dobra opona ale jak miala 3,5-4mm to jazda na niej w poprzednia zime dodawala sporo adrenaliny. na dluzsza mete taka jazda mogla sie skonczyc conajmniej stluczka. teraz mam nowe dunlopy i jezdze bez stresu. na dodatek byle sniezek kopny, troche lodu i juz nie moglem wyjechac spod bloku - to bylo zenujace - potegowalo ten fakt to ze to mondek a inne slabiaki smigaja jak chca. na nowkach nawet nie przejdzie mi to na mysl ze moge nie ruszyc - takze roznica miedzy 4mm bieznika a nowa opona jest kolosalna.
owszem mozna wydrzec opony i mniej niz 3mm ale czasami w tych 30-50tys km przejechanych na komplecie wazne jest to jedno hamowanie. kto zatrzymal sie 10cm od plotu czy innego auta np na trasie wie o czym pisze - satysfakcja bezcenna a za opony zaplacisz karta mastercard Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z funduszami wiemy jak jest - czasami ich nie ma. ja przeliczylem sobie ile stracilbym czasu i zarobku stawiajac auto do blacharza i nie jezdzac - przy tej kwocie nowe opony staja sie tanim zakupem