Cytat:
|
Stefano, potrzebuje Twojej pomocy. Chodzi mi dokładnie o ten post, chcę zregenerować silniczek dmuchawy (w ostateczności wymienić) w d5wz i potrzebuje informacji jaki jest symbol łożyska, czy jest to 626 zz c3 (gdzieś wyczytałem) czy jakieś inny.
Pozdrawiam
Ps. może też się innym przyda.
|
Tak jak napisał kolega wcześniej R 1340, ale które ci siadło?
Najpierw koniecznie musisz obmierzyć silniczek, ile ma wystawać ośka po obydwu stronach. Ale masz mieć do tego taki malutki ściągacz, ja zdejmuję obydwa, bo przy składaniu jest łatwiej precyzyjnie to ustawić.
Od strony szczotek jest podkładka sprężysta, wiec nie można jej zgubić, po przeciwnej stronie łożysko jest zabezpieczone podkładką miedzianą. Wiec najpierw należy zaprawić łożysko w dekielek, to po przeciwnej stronie szczotek, zabezpieczyć tą podkładką, aby sie nie wysuwało i nie obracało w obudowie, włożyć w stojan z magnesami i zabezpieczyć magnesy sprężyną. Wprasować w to wirnik, aby tyle samo wystawał co wcześniej. Następnie drugie łożysko wkładamy w drugi dekiel ten od szczotek, ale pod niego dajemy ta sprężystą podkładkę. Wrzucamy plastykowy trzymacz szczotek, uwaga na szczotki / rozchylamy je na komutator/ i wprasowujemy drugi dekiel. Zabezpieczamy wszystko wąsami.
Nie posługiwać się młotkiem nawet małym, bo wirnik przesunie się na ośce, albo magnesy się przemieszczą do góry, a wtedy to już nieszczęście, trzeba rozbiera c od nowa.
Sukcesów.
Były gdzieś wcześniej fotki silniczka zamieszczone przez naszego kolegę z forum.
Cytat:
|
Do Stefano : Odnośnie przełącznika trójpozycyjnego do piecyka - zamontowanie go to super sprawa,chciałem dodać że mój piecyk chodzi ostro nawet przy temperaturze 85-90 st. tak przynajmniej pokazuje strzałka wskaźnika płynu chłodzącego , nie sprawdzałem co jest przyczyną bo ciesze się że dogrzewacz działa ,powinien zwalniać lub wyłączać się przy temp. 75 st. według opisów. U mnie gdy silnik osiągnie temperat. 90 st. to piecyk zwalnia prace ale nie wyłacz się , to normalne ?
Pozdrawiam , Wojtas z Wrocławia
|
Temperatura na desce nie jest pokazywana precyzyjnie, to tylko taka wskazówka orientacyjna.
Jesli piecyk sie nie wyłącza tzn, ze nie osiągnał temp 85 st, lub ma troszkę 'przegięty' czujnik temperatury, lub termostat za wczesnie zaczyna puszczać gorący płyn na chłodnicę. Może tez tak mocno chodzą obydwa nawiewy, ze odbierają to ciepło co wytwarza piec.
Pozdrowienia.