Odp: Wymiana/zmiana silnika z TD na benzyne
Widzę że temat jakimś dziwnym sposobem wrócił do Transiciarzy ;-).
Ciesze się.
A teraz do konkretów
ek-tech - wał skracany i wyważany był w warsztacie. Zostawiony jest wał z transita.
Most jest oryginalny.
kuba976 - skrzynia jest włożona w całości scorpionowa. Trzeba było zrobić nową dziurę w podłodze. Jest pomiędzy siedzeniami, mniej więcej na wysokości dźwigni ręcznego.
Przedłużona oryginalnym "patykiem" z transita. Ale to jest jeszcze sprawa do poprawienia ponieważ biegi się włącza jak w starym Ikarusie ;-). piątka jest gdzieś obok kolana pasażera ;-)))
Jeździłem nim tydzień na zasadzie testów mechaniki. Tzn czy nic nie odpadnie itd.
jedyny babol który sie trafił to wypiął mi się przewód hydrauliczny z pompki sprzęgła.Nie włożona zawleczka/zapinka. poza tym ok.
Co do przyśpieszeń , spalania itp to narazie trudno wyczuć bo nie mam prędkościomierza.
Sprawdzałem go z GPSem i ponad 160km/h robi na zawołanie.
przyspieszenie jest wyraźnie lepsze. Tzn jest to oczywiście bardzo subiektywne wrażenie ale jak się depnie to porównywalnie z Mazdą2 którą mam okazje często jeździć.
Zresztą silnik cały czas pracuje w trybie awaryjnym bo muszę wymienić przepływomierz i zawór wolnych obrotów. Niestety były padniete w Scorpio. Mam nadzieję że po regulacjach będzie jeszcze lepiej.
We wtorek Rechot wraca na warsztat. Mam nadzieję ze na przyszły weekend będzie po wszystkich poprawkach.
Napewno czeka mnie dłubanie w wydechu. Teraz silnik jest podpiety pod wydech od 2,5 TD.
Tak nie może być bo jak sie depnie to strasznie buczy.Więc trzeba coś wydumac i go "dotłumić"
Pozdrawiam All
(Modów też ;-)) )
ps
zdjątka postaram się wrzucić jutro
|