Odp: Wymiana/zmiana silnika z TD na benzyne
Alopan jak chcesz licznik na VSS, to mam ze 2 z angoli.
Jaką pompę paliwa dałeś? Od czego?
Trochę chaotyczna i żmudna robota, jak na mój gust. Ja bym kupił Transita DOHC z policyjnego demobilu (jest tego sporo na allegro) jeśli już chciałbym stawiać na EDIS'ie. Przynajmniej by była wiązka P'n'P, skrzynia, wał, chłodnice i osprzęt silnika. Przełożenia są na pewno inne na FST znajdziesz bez problemu przełożenia, Scorpio 2.3 16V nie pamietam jaki dyfer miało, ale chyba 4.07, a Ty zapewne 4.11 w Tranzolu, więc powinno teoretycznie jechać podobnie jak skorupa.
Dobrze ze nie zdecydowałeś się na 2.9 24V, bo byś płakał za częściami. Ostatnio komplet uszczelek sprzedałem za 900zł . Pytanie jak ogarnęliście tematy dwururki i lambdy?
Dziwi mnie, że jest taki ścisk pod maską z tym 2.3. W oryginale wydaje się być sporo więcej miejsca, a same silniki I4 (mam do dyspozycji tylko 2.0 jest podobnych rozmiarów) jest mimo wszystko mniejszy. Fakt nie jest to mikrusek jak Pinto, ale zauważalnie mniejszy od 2.5DI. Jest też na pewno sporo lżejszy. Nie ruszałeś nic zawieszenia? Ja bym jednak dał springi z benzyniaka.
Na pewno będzie sporo cichszy i dynamiczniejszy, momentu też nie zabraknie.
Mam nadzieje, że zaglądneliście do rozrządu (ślizgi i napinacz, łańcuch w sumie niezaje...walny), zaworek na pompie oleju też mam nadzieje dokręcony i układ chłodzenia dobrze złożony i sprawdzony?
PS. Nie żebym Cie podpuszczał, ale nie zaspawasz dyfra ]:>
Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 01-02-2011 o 19:28
Powód: Uważaj na to co piszesz i jak to piszesz.
|