View Single Post
Stary 01-02-2011, 19:52   #17
Alopan
ford::average

Imię: Paweł
Model: Rechot
Silnik: 2,3
Rocznik: 1996
Talking Odp: Wymiana/zmiana silnika z TD na benzyne

Cytat:
Napisał eMWuGSM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Alopan
>jak chcesz licznik na VSS, to mam ze 2 z angoli.
>Jaką pompę paliwa dałeś? Od czego?

Dzieki za dobre chęci. Kolega coś kombinuje żeby założyć napęd na linke. Poza tym mam kpl gratów ze scorpio to ew przełoży sie licznik. narazie mam stale włączonego gpsa ;-)
pompa była pierwotnie od czegoś ;-). A teraz jest założona taka uniwersalna. Firma FACET. daje około 4 bar. Powinno wystarczyć

>Trochę chaotyczna i żmudna robota, jak na mój gust.

Jak pisałem wcześniej mechanicznie to banał. Ale elektryka to bagienko

> Ja bym kupił Transita DOHC z policyjnego demobilu (jest tego sporo na allegro) jeśli już >chciałbym stawiać na EDIS'ie.

Rozumiem że piszesz o 2,0? Ale to 115KM . Tylko ;-). oczywiście mozna go wykręcić ale wtedy masz moc i moment pewnie około 5000.
Uwierz, teraz jak chcę jechac "po taksówkarsku" to prawie nie dotykam gazu.

> Przynajmniej by była wiązka P'n'P, skrzynia, wał, chłodnice i osprzęt silnika. Przełożenia są >na pewno inne na FST znajdziesz bez problemu przełożenia, Scorpio 2.3 16V nie pamietam >jaki dyfer miało, ale chyba 4.07, a Ty zapewne 4.11 w Tranzolu, więc powinno >teoretycznie jechać podobnie jak skorupa.

Ale ja te wszystkie graty miałem. Tyle że od scorpio. podejrzewam że wycięcie wiązki z tranisita benzynowego było by conajmniej tak samo żmudne jak ze scorpiaka.
Co do przełożenia to pewnie by trzeba było Zgredzikowi podać numer VIN to by znalazł jaki jest dyfer.

>Dobrze ze nie zdecydowałeś się na 2.9 24V, bo byś płakał za częściami. Ostatnio komplet >uszczelek sprzedałem za 900zł . Pytanie jak ogarnęliście tematy dwururki i lambdy?

też się cieszę ;-D

>Dziwi mnie, że jest taki ścisk pod maską z tym 2.3. W oryginale wydaje się być sporo >więcej miejsca, a same silniki I4 (mam do dyspozycji tylko 2.0 jest podobnych rozmiarów) >jest mimo wszystko mniejszy. Fakt nie jest to mikrusek jak Pinto, ale zauważalnie mniejszy >od 2.5DI.

Też nas to zaskoczyło.
Jest dłuższy od TD.

> Jest też na pewno sporo lżejszy. Nie ruszałeś nic zawieszenia? Ja bym jednak dał >springi >z benzyniaka.

Jest lzejszy. I to się wyraźnie czuje.Z dieslem "kolibał" sie na boki a teraz podskakuje ;-) Spręzynki chyba wymienię. Tym bardziej że jedną mam pęknietą wiec i tak mnie to czekało.

>Na pewno będzie sporo cichszy i dynamiczniejszy, momentu też nie zabraknie.
Ooooo.... bajka jest!!!;-). pomijam wydech bo muszę dołożyć tłumik. Ale jak jadę spokojnie to porównywalnie z MondeoI. Miałem takie 3 to mam porównanie.
No i jak depniesz to wyrywa do przodu aż miło ;-)

>Mam nadzieje, że zaglądneliście do rozrządu (ślizgi i napinacz, łańcuch w sumie >niezaje...walny), zaworek na pompie oleju też mam nadzieje dokręcony i układ chłodzenia >dobrze złożony i sprawdzony?
oczywiście. Silnik jak był wydłubany ze scorpio to przeszedł przegladzik.
Co do chłodzenia to w warszawskich korkach temperatura nie dochodzi do połowy skali. nie mówiąc o wentylatotrze który jeszcze nie miał okazji się włączyc. Zobaczymy co będzie latem?

PS. Nie żebym Cie podpuszczał, ale nie zaspawasz dyfra ]:>
Chodzi Ci o blokadę mostu? Co prawda Zgredzik mi nie wierzy ale w moim rechocie jest szpera. Co prawdana suchym to i tak bez znaczenia ale w zimie sie przydaje ;-).

pozdrawiam

nie wychodzi mi cytowanie ;-(
mam nadzieje że mimo to wypowiedź jest zrozumiała

Ostatnio edytowane przez Alopan ; 01-02-2011 o 20:18 Powód: Sory wszystkich ale nie potrafię prawidłowo zacytowac ;-(
Alopan jest offline   Odpowiedź z Cytatem