Odp: 1.6 Ecoboost - polecacie, odradzacie?
Witam wszystkich!
Tydzień temu odebrałem S-max'a z motorkiem 1.6 Ecoboost i tak naprawdę na ten moment moge powiedzieć niewiele poza tym, że jest całkiem sympatycznie. W dolnych zakresach tak do 2500 obrotów jedzie się jak melexem. Silniczek jest cichy. Jeżeli chcemy troche poszaleć to bez szaleństw ale jest z czego wziąć i w przeciwieństwie do klekota ciągnie praktycznie do końca obrotomierza tzn. powinien bo tak wysoko go nie kręciłem jeszcze ale do 4500 szedł bardzo płynnie. Co do spalania to jeszcze za mało przejechane ale pokazuje średnio po mieście (Poznań) 9,8. Jak go ułożę to może wtedy coś więcej napiszę. W porównaniu do 2.0 benzyny (a takiego S-maxa miałem w 2007 roku) silnik jest bez porównania lepszy do tego autka. Diesel 140 KM, którym jeździłem w 2009 i do połowy 2010 roku robił wrażenie bardziej zrywnego ale jest to raczej zasługa wyższego momentu raczej bo matematycznie z silnikiem 1.6 przyspieszenie jest lepsze. Zależało mi w każdym razie na cichym silniku głównie do krótkich jazd po mieście z opcją wygodnej jazdy z rodziną w dłuzsze trasy i myślę, że póki co wybór trafiony.
|